Aanjagers verduurzaming bedrijventerreinen MRE


Aanvraagnummer: 3300
Organisatie: Metropoolregio Eindhoven
Locatie: Metropoolregio Eindhoven
Uren per week: 12 per week
Tarief: €120 per uur
Regio: Noord-Brabant
Startdatum: 01-10-2024
Optie tot verlenging: 6 x 6 maanden
Sluitingsdatum: 22-08-2024 09:00

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
  


Opdrachtomschrijving

We zoeken drie ‘aanjagers’ die zich gaan inzetten voor de verduurzaming van bedrijventerreinen in de Metropoolregio Eindhoven (MRE).

Met het project ‘Verduurzaming bedrijventerreinen’ willen we een stimulans geven aan de verduurzaming van bedrijventerreinen in de regio , mede door het verhogen van de organisatiegraad en het organiseren van activiteiten waaraan meerdere bedrijven deelnemen. Hierbij geven we ook invulling aan de ambities uit de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 van de MRE, waarin energiebesparing en -verduurzaming van gebouw en processen een belangrijk onderdeel zijn.

Doelstelling van dit project is om bij 29 bedrijventerreinen in onze regio:

  1. De organisatiegraad te vergroten om de cohesie te vergroten.
  2. En/of de deelname aan verduurzamingsactiviteiten te vergroten. Hierbij gaat het om samenwerking (van tenminste 3 bedrijven) aan activiteiten zoals opwek van energie, het terugdringen van netcongestie, gezamenlijk verzamelen van recyclebare grondstoffen, klimaatadaptatie/voorkomen hittestress en het vergroten van biodiversiteit op het bedrijventerrein. De taak van de aanjagers is om de organisatiegraad op de 29 geselecteerde bedrijventerreinen te bevorderen, bedrijven/bedrijfscollectieven te informeren en inspireren en vervolgens te ondersteunen bij het opzetten van duurzame energieprojecten. Dit in samenwerking/in goed overleg met de bedrijven en de bedrijvenvereniging/parkmanagementorganisatie (indien aanwezig) en de gemeente.

We gaan ervan uit dat je als aanjager in deze periode van 2 1/2 jaar ongeveer 7-8 bedrijventerreinen zult begeleiden (dus circa 250 uur per bedrijventerrein). Je hebt een tijdelijke betrokkenheid (circa 6-9 maanden) per bedrijventerrein, daarna verplaats je je naar een volgend terrein, na oplevering van een uitvoeringsprogramma. Dus dit vraagt om een goede en strakke planning.

Met deze ondersteuning bedoelen we het volgende:

· De bedrijven(vereniging) worden/wordt ondersteund bij het ontwikkelen van projectplannen voor collectieve energie- en duurzaamheidsinitiatieven.

· Voor de ontwikkelde projectplannen wordt financiering gezocht inclusief het indienen van subsidieaanvragen, het zoeken naar cofinanciering en eventueel het aanvragen van leningen.

· De aanjager organiseert met de bedrijven en gemeente de samenwerking. De aanjager krijgt als opdracht om de ondernemers(vereniging) te helpen om de continuïteit van de organisatiegraad te borgen. Hij/zij zal de ondernemers(vereniging) ondersteunen bij het uitvoeren van projecten en de ontwikkeling van vervolgprojecten om de verduurzaming van het bedrijventerrein verder vorm te geven.

· De aanjager zorgt voor kennisdeling tussen bedrijventerreinen, samen met de andere aanjagers.

Voorwaarden:
- De adviseur die zich inschrijft zal ook daadwerkelijk de opdracht invullen. Alleen bij akkoord van de opdrachtgever kan er gewisseld worden van adviseur (binnen het bureau dat de opdracht gegund heeft gekregen).
- Bij langdurige uitval van de kandidaat hebben we vanuit MRE het recht om de kandidaat/bureau te vervangen.
-
Je gaat akkoord met de inkoopvoorwaarden van de Metropoolregio Eindhoven (zie bijlage).


Kandidaatomschrijving

  • De kandidaat beschikt aantoonbaar over recente expertise en ervaring op het gebied van samenwerking op bedrijventerreinen/bouwen van coalities.
  • De kandidaat beschikt aantoonbaar over recente expertise en ervaring op het gebied van verduurzaming van bedrijventerreinen (zoals op de thema’s energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit) en het organiseren van en samenwerken met verschillende bedrijven.
  • De kandidaat bezit een zekere mate van senioriteit en gevoel voor samenwerken met verschillende partijen met verschillende perspectieven.
  • Bekendheid met de regio en de bedrijven(terreinen) in de regio is een pré.
  • De kandidaat is open en nieuwsgierig, resultaatgericht, duidelijk en betrouwbaar. Hij/zij kan hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden. Hij/zij luistert en communiceert duidelijk. Hij/zij is sensitief en voelt aan wat er speelt.
  • De kandidaat is een verbinder zonder met alle winden mee te waaien.
  • De kandidaat weet in samenwerking met alle partijen duurzaam beleid, plannen en uitgangspunten te vertalen naar bedrijven om zo partijen te verenigen achter duurzame stappen/activiteiten.
  • De kandidaat werkt samen met andere aanjagers en zorgt voor het delen van relevante kennis en ervaringen.

Eisen

Werkervaring
De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring op HBO-niveau.

Gunningscriteria

Weging prijsdeel: 20 %


Ervaring
De kandidaat heeft aantoonbare recente ervaring met het bouwen van coalities op bedrijventerreinen en met verduurzaming van bedrijventerreinen (zoals op de thema’s energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit).
Weging: 40 %


Bekendheid in de regio
De kandidaat heeft bij voorkeur bekendheid met de regio en de bedrijven(terreinen) in de regio.
Weging: 15 %


Interview
Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.
Tijdens het interview zal worden getoetst op werkervaring, kennis en affiniteit met de uit te voeren opdracht.

Weging: 25 %

Interviewplanning

We willen de (online) interviews plannen op 26 en 27 augustus.