Community manager

Aanvraagnummer: 14044
Contractvorm: Detachering
Organisatie: Stichting ICTU
Locatie: Nederland
Uren per week: 12 per week
Tarief: Geen maximum
Duur van de opdracht: 5,5 maanden
Regio: Zuid-Holland
Startdatum: 18-08-2025
Optie tot verlenging: Mogelijk, maar nog niet bekend
Sluitingsdatum: 16-07-2025 14:00
LET OP! Reacties dienen minimaal 1 werkdag voor de sluitingsdatum binnen te zijn voor tijdige verwerking.
Opdrachtomschrijving
De professional is verantwoordelijk voor het uitbouwen en activeren van de open source community op Pleio, met als doel deze stap voor stap organisch te laten groeien naar 900 leden eind 2025. De professional realiseert daarmee een levendige, betrokken en zelfstandig functionerende community binnen het bredere programma rondom opensourcewerken.
Bijbehorende activiteiten:
Om deze opdracht te realiseren, zet de professional thema-specifieke werkgroepen op en begeleidt deze, plaatst periodiek relevante artikelen, organiseert community activiteiten en stelt samen met een redacteur een maandelijkse nieuwsbrief op voor de community.
Context van het project:
Het project richt zich op het versterken van de open source community binnen de overheid. Doel is om het kennisniveau van (overheids)professionals – zoals inkopers, projectleiders, bestuurders, OSPO’s en IT-bedrijven – te vergroten en het opensourcewerken te stimuleren als een nieuwe manier van samenwerken. Dit gebeurt via community management, communicatie-activiteiten, netwerkvorming, kennisdeling en het organiseren van bijeenkomsten.
Wanneer en op grond waarvan is het project afgerond:
Het project is afgerond eind 2025 wanneer er een actueel kennisdossier (toolbox) beschikbaar is op Pleio voor de genoemde doelgroepen én wanneer de open source community zichzelf actief en zelfstandig kan organiseren met minimale ondersteuning.
Welke rol heeft de professional binnen het project:
De professional vervult binnen dit project de rol van community manager. De community manager is verantwoordelijk voor het activeren van de community, het creëren van content, het onderhouden van netwerken, het faciliteren van kennisdeling en het vergroten van zichtbaarheid en bestuurlijke aandacht voor open source.
Concrete deelresultaten gedurende de opdracht:
• Een gestaag groeiende community op Pleio met aantoonbaar stijgende ledenaantallen richting het doel van 900 leden eind 2025.
• Opgestarte en actieve thema-specifieke werkgroepen, inclusief bijbehorende output.
• Regelmatig gepubliceerde artikelen en georganiseerde community activiteiten, zichtbaar op Pleio.
• Elke maand een verzonden nieuwsbrief met relevante content, mede opgesteld door de professional.
Eindresultaten aan het einde van de opdracht:
• Een volledig opgebouwd en toegankelijk kennisdossier (toolbox) op Pleio, afgestemd op de doelgroepen: inkopers, bestuurders, projectleiders, OSPO's en IT-bedrijven.
• Een zelfstandig functionerende open source community op Pleio, met minimaal 900 leden en een aantoonbaar actief netwerk van betrokken professionals.
Afronding van de opdracht:
De opdracht is afgerond en wordt beëindigd eind 2025, wanneer het kennisdossier actueel en compleet is én de community op Pleio zelfstandig en actief functioneert.
Over welke specifieke kennis beschikt de professional, waarover het eigen personeel van de Opdrachtgever niet beschikt en waar een eventuele vervanger ook over zou moeten beschikken?
• Aantoonbare ervaring met communitymanagement op Pleio, inclusief het plaatsen van content, modereren van discussies en het aanjagen van interactie.
• Minimaal 2 jaar ervaring als communitymanager binnen een groot IT-project bij een overheidsorganisatie, bijvoorbeeld een ministerie.
• Aantoonbare ervaring met het opbouwen van een nieuwe community (bijvoorbeeld via aantallen leden, opgezette structuur of gelanceerde platformonderdelen).
• Kennis en ervaring met opensourcewerken binnen de overheid, aangetoond via eerdere projecten of publicaties.
• Beschikking over een relevant netwerk binnen het domein van opensourcewerken (bijvoorbeeld contacten met OSPO’s, IT-bedrijven of overheidsinstellingen die met open source werken).
Gewenste profiel
De gezochte professional is een ervaren community manager met een stevige achtergrond in het opbouwen en activeren van (online) communities binnen een complexe, bestuurlijke omgeving. De kandidaat is zelfstandig, communicatief sterk en weet inhoud en netwerk slim te verbinden om groei en interactie in een community te stimuleren. Er wordt gewerkt vanuit een open en resultaatgerichte houding, met gevoel voor zowel inhoud als proces.
De professional:
• Heeft ervaring met het vormgeven van nieuwe communities en weet deze te laten groeien op basis van inhoud, structuur en betrokkenheid.
• Is bekend met community platforms zoals Pleio en weet hoe deze functioneel en redactioneel effectief kunnen worden ingezet.
• Kent het speelveld van open source binnen de overheid en beschikt over relevante contacten binnen dit domein (zoals OSPO’s, IT-leveranciers en overheidsinstellingen).
• Is in staat om zelfstandig thema’s te agenderen, netwerken te mobiliseren en zichtbare resultaten neer te zetten, zoals content, bijeenkomsten, werkgroepen en een levendig platform.
De opdracht vereist iemand die moeiteloos schakelt tussen strategie en uitvoering, een verbindende rol speelt in een kennisgedreven netwerk en aantoonbaar resultaat behaalt op communitygroei, interactie en inhoud.
Eisen:
• Minimaal 3 jaar relevante werkervaring op vergelijkbaar niveau in een soortgelijke functie.
• Minimaal 1 afgerond project als community manager binnen een IT-project van een overheidsorganisatie (zoals een ministerie), uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar. Aantoonbaar via opdrachtbeschrijving of referentie. Aantoonbare ervaring met opbouwen of vormgeven van een nieuwe community, bijv. als community bouwer.
• Ervaring met het opzetten of vormgeven van een nieuwe community. Minimaal één project waarin de kandidaat een community heeft opgezet of heringericht, inclusief aantoonbare resultaten (zoals ledenaantallen, engagement, of opgeleverde structuur). Uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar.
Wensen:
- Aantoonbare ervaring met communitymanagement en sitebeheer op een platform zoals Pleio. Kandidaat heeft minimaal één project uitgevoerd op Pleio of vergelijkbaar communityplatform, met onderbouwing van rol en behaalde resultaten.
- Aantoonbare ervaring met opensourcewerken. Kandidaat heeft minimaal één afgeronde opdracht of project waarin open source centraal stond.
- Aantoonbare werkervaring als community manager binnen de digitale overheid.
Aanvullende informatie
Wanneer u bij ons als leverancier een professional aanbiedt en deze wordt geplaatst, hebben we informatie van u als contractpartij nodig, onder andere met betrekking tot de Wet keten- en inlenersaansprakelijkheid.
De ‘WKA’ heeft als doel om misbruik te voorkomen bij de afdracht van loonheffingen bij alle schakels in de keten; van leverancier tot opdrachtgever.
Wij dekken deze risico’s voor onze opdrachtgevers af middels een geblokkeerde rekening, de G-rekening.
Dit is een rekening waarop een gedeelte van het factuurbedrag wordt gestort en waarvan u de loonheffingen en BTW kunt betalen aan de Belastingdienst.
Het af te storten % hangt ervan af of u een SNA-certificering (NEN-4400-1 of NEN-4400-2) heeft of niet en of uw bedrijf in Nederland of daarbuiten is gevestigd. De G-rekening kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.
Indien u geen G-rekening kunt krijgen (en u kunt hier bewijs van de Belastingdienst van overleggen) dan heeft u ook de mogelijkheid elk kwartaal een accountantsverklaring (assurance report inzake inlening personeel) aan te leveren.
Hierin zal een gecertificeerd accountant (AA of RA) een verklaring afgeven over de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de afdrachten. Let wel, de kosten voor deze verklaring komen voor uw eigen rekening.