Projectleider

Logo van de gemeente veenendaal met een gestileerde blauwe 'v' naast het woord "gemeente veenendaal" in grijs.

Aanvraagnummer: 3369
Organisatie: Gemeente Veenendaal
Locatie: Veenendaal
Uren per week: 16 per week
Tarief: €95 per uur
Regio: Utrecht
Startdatum: 02-09-2024
Optie tot verlenging: 1 maal 3 maand(en)
Sluitingsdatum: 26-08-2024 09:00

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
  


Organisatie

Veenendaal is een mooie, actieve gemeente, centraal gelegen aan de A12, met uitstekende voorzieningen in een groene omgeving. De gemeente heeft een bruisende binnenstad met een groot en gevarieerd winkelcentrum, een innovatief ICT-centrum voor de regio en volop plannen voor de toekomst. Met de ontwikkeling van het centrumplan Brouwerspoort en diverse andere nieuwbouwlocaties zoals Veenendaal-oost, zal Veenendaal naar zo'n 70.000 inwoners groeien. Ook persoonlijke groei van onze medewerkers staat centraal in Veenendaal. De gemeente stimuleert hen om zich steeds verder te ontwikkelen. Eigen initiatief en verantwoordelijkheid staan bij ons hoog in het vaandel.


Opdracht

Er zijn verschillende sectoren waarin zowel nu als in de toekomst, de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. Voorbeelden hiervan zijn banen in de gezondheidszorg, het onderwijs, duurzaamheid & groene energie, transport & logistiek en ICT. Dit project levert een bijdrage aan de aanpak van het personeelstekort in de techniek. In navolging van dit project kan mogelijk op dezelfde manier een gerichte aanpak voor de andere sectoren worden ontwikkeld.

Tekort aan technisch personeel
Net als in heel Nederland wordt ook het Veenendaalse bedrijfsleven geconfronteerd met moeilijk vervulbare vacatures. Het tekort aan personeel speelt in alle sectoren en nagenoeg over de volle breedte. Daarbinnen valt in het bijzonder een tekort aan technisch personeel op. Dit speelt bij een breed scala aan bedrijven: van IT-bedrijven via bouwbedrijven tot productiebedrijven. De verwachting is dat dit tekort alleen maar groter zal worden door een gebrek aan instroom van nieuwe vakmensen vanuit de opleidingen, de vergrijzing en een toenemende en veranderende vraag door alle technologische ontwikkelingen. Het is daarom van belang actief in te zetten op het vergroten van het aantal jongeren dat kiest voor een technische opleiding.

Rol voor de overheid
Het Veenendaals bedrijfsleven ziet het belang van het vergroten van aandacht voor Techniek en Technologie in het Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs. Tegelijkertijd zijn zij met name geneigd te willen investeren in tijd en middelen in leerlingen die al verder in hun schoolloopbaan zijn gevorderd, namelijk (bovenbouw) voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen. Deze leerlingen hebben een grotere potentiële waarde voor het bedrijfsleven. Dit betekent dat er een rol voor de overheid ligt om jongeren in een vroeg stadium enthousiast te maken voor een toekomst in de techniek.

Er is een bestuurlijke wens om hier mee aandacht aan te schenken. Dit is geformuleerd als: “Het realiseren van een project om meer aandacht te geven aan techniek en technologie in de curricula van primair en voortgezet onderwijs. Het PO heeft de opdracht Wetenschap & Technologie een plaats te geven en in het VO leeft de behoefte om meer aandacht aan Techniek en Technologie (T&T) te besteden in het kader van de beroepenoriëntatie.” Binnen de onderscheiden curricula wordt hier op diverse manieren uitvoering aan gegeven. In dit project kiezen we ervoor om te focussen op maatregelen buiten de curricula van PO en VO om jongeren te stimuleren voor een toekomst in de techniek te kiezen.

We hebben hierbij de volgende doelstelling geformuleerd: Meer jongeren (bovenbouw PO en onderbouw VO) volgen een opleiding in de techniek, door hen:
- Bekend te maken met, en te enthousiasmeren voor techniek;
- Bewust te maken van (goede en veelzijdige) toekomstperspectieven in de techniek;
- Bekend te maken met het (lokale/regionale) aanbod aan activiteiten gericht op techniek;
- Waar mogelijk het bestaande aanbod aan activiteiten gericht op promotie van techniek verder uitbouwen en versterken of nieuwe activiteiten te ontwikkelen

Dit moet leiden tot het volgende resultaat :
1. Overzicht van profielkeuzes en behoeften van de doelgroep: algemene do's and don'ts en hun beeldvorming van technische opleidingen en (het toekomstperspectief van) technische beroepen. Daaruit volgend aanbevelingen voor aanpak en mogelijk verdere afbakening doelgroep.
2. Aanbevelingen voor het al dan niet uitbouwen/versterken van bestaande activiteiten in Veenendaal o.b.v. (kwalitatief en kwantitatief) evaluatieoverzicht van deze activiteiten.
3. O.b.v. 1 en 2: plan van aanpak maken en uitvoeren voor de promotie van praktische opleidingen in de techniek. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het ontwikkelen van een campagne om een toekomst in de techniek te promoten, de bekendheid van bestaande activiteiten te vergroten en deze meer aan elkaar te verbinden. Of aan het versterken en/of uitbouwen van bestaande activiteiten of nieuwe activiteiten

Afbakening doelgroep
De inventarisatie is gericht op leerlingen van groep 7 en 8 in het PO en leerlingen van klas 1 en 2 in het VO. De projectleider zal o.b.v. zijn expertise en eventuele consultatie van betrokkenen zoals schoolbesturen in VO en PO een onderbouwde keuze maken om de doelgroep nader te specificeren.


Vereisten / knock-outcriteria

1. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider, onderzoeker of beleidsmedewerker op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt;
2. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeentelijke organisatie of adviesbureau;
3. Aantoonbare werkervaring met onderzoeken gericht op de genoemde doelgroep en de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt;
4. Het uurtarief bedraagt maximaal € 95,- inclusief reiskosten woon-werk verkeer, exclusief BTW;
5. Beschikbaarheid per uiterlijk 1 september 2024 voor gemiddeld 16 uur per week;


Gunningscriteria te beoordelen door Flextender (weging, totaal 100 punten)

6. Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider, onderzoek en/of beleidsmedewerker op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt (30 punten);
7. Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeentelijke organisatie of adviesbureau (30 punten);
8. Aantoonbare werkervaring met relevante onderzoeken en advisering over de uitvoering van een plan van aanpak (30 punten);
9. Aantoonbare kennis van de sociale kaart van Veenendaal (10 punten).

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan de genoemde criteria voldoet


Benodigd aantal professionals

1.


CV-eisen

Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.


Werkdagen

De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Werkdagen in overleg voor gemiddeld 12 uur per week.


Planning

De gesprekken bij de gemeente zijn gepland op woensdag 28 augustus 2024 tussen 14.00 en 17.00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op dinsdag 27 augustus 2024 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.