Projectleider Lokale Energievoorziening

Logo van alphen aan den rijn, met de naam in blauwe tekst met een gestileerde blauwe boog over de laatste drie woorden.

Aanvraagnummer: 1468
Organisatie: Gemeente Alphen aan den Rijn
Locatie: Alphen aan den Rijn
Uren per week: 24 per week
Tarief: Geen maximum
Regio: Zuid-Holland
Startdatum: Zo snel mogelijk
Optie tot verlenging: 4 maal 6 maand(en)
Sluitingsdatum: 24-05-2024 09:00

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
  


Organisatie

Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. Wij zijn Gemeente Alphen aan den Rijn. Bij ons is het leuk werken. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Onze organisatie bestaat uit meerdere onderdelen die allen een unieke bijdrage leveren aan onze opgaven en gemeentelijke dienstverlening. Je zit binnen onze organisatie altijd in een thuisteam met vakcollega’s en een teamleider. Een groot aantal collega’s werkt aan maatschappelijke opgaven in uiteenlopende vakgebieden. Je krijgt bij ons de kans om op basis van je talent ingezet te worden voor die opgaven en deel uit te maken van diverse samengestelde teams.


Opdracht

Aanleiding
Afgelopen periode heeft de gemeente veel verschillende facetten die aan de orde komen bij het opzetten van de lokale duurzame energievoorziening voor het ITC/PCT terrein onderzocht. Naast functionele, operationele en financieringseisen, zijn alle technische eisen die aan de voorziening worden gesteld, samengevoegd tot een overzicht. De elektrische vermogens en energiegebruik of opwek van de deelnemende bedrijven zijn in kaart gebracht. Organisatorisch is een BV opgericht met meerderheidsbelang van Sunvest, in combinatie met ondernemers en een opt-in voor de gemeente. Belangen/aandelen/financiële afspraken zijn daarbij vastgelegd. Deze werkzaamheden blijken zinvol te zijn geweest en de beoogde energievoorziening lijkt een innovatief en realistisch plan te zijn.

Ondanks dat de plannen nu in een vergevorderd stadium zijn, zijn er nog acties te ondernemen om de realisatie waar te maken. Hieronder een opzet van de activiteiten de komende periode.

Opdrachtomschrijving
Het project kan vanaf hier twee routes volgen: ofwel realiseren we een smart-grid in samenwerking met Liander (als pilot) ofwel krijgt dit project een ontheffing van de ACM voor de realisatie van een GDS. Het eerste deel van de opdracht focust op het overleg met de ACM en met Liander en op het bepalen van de juiste route voor dit project.

Ten tweede willen we de mogelijkheid van een samenwerking met een energiecoöperatie onderzoeken, om zo lokaal eigenaarschap te borgen. De gemeente Alphen aan den Rijn zoekt een adviseur die bij kan dragen/faciliteren om zo´n dergelijk netwerk op te richten.

Als het definitieve ontwerp is goedgekeurd door ofwel de ACM ofwel Liander, kan de bouwfase starten. Dit zal vermoedelijk eind 2024/begin 2025 zijn. Hierbij zullen ook vergunningen nodig zijn voor bijvoorbeeld de aan te leggen infra. Vanuit jouw rol binnen de gemeente speel jij hierin een belangrijke rol.

Als projectleider zorg je voor een doelgerichte samenwerking met alle stakeholders. Deze rol vraagt een flexibele instelling. De beslissing ligt namelijk primair bij de bedrijven, terwijl je in deze rol als projectleider door de gemeente bent aangesteld. Het is daarbij steeds noodzakelijk om te bewaken dat alle belangen van alle spelers in beeld blijven. Besluiten worden namelijk altijd in consensus genomen.

Wie zoeken wij?

  • Je beschikt over voldoende technische, financiële en juridische kennis m.b.t. smart grids.
  • Je voelt politieke situaties goed aan en kunt hierop te anticiperen.
  • In de huidige situatie met steeds groeiende congestieproblematiek weet jij als projectleider steeds voor te sorteren op nieuwe knelpunten.
  • Je bent een echte verbinder. Binnen dit project werk je o.a. samen met ondernemers, Liander, ACM, een energiecoöperatie en politieke stakeholders. Het is belangrijk dat je iedereen betrokken houdt bij het project.


Vereisten / knock-outcriteria (te beoordelen door Flextender)


1. Aantoonbare werkervaring binnen lokale energieprojecten waarbij opwekken en verbruik op elkaar afgestemd worden;
2. Aantoonbare werkervaring met- en kennis van ZonPV en wind opwek, energie opslag en transport en snel-laden;
3. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider op het gebied van energie binnen een overheidsinstelling;


Gunningscriteria (te beoordelen door gemeente Alphen aan den Rijn)

4. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider op het gebied van energie binnen een overheidsinstelling (25 punten)
5. Aantoonbaar netwerk op het gebied van energie en glasvezel (relaties met energie-actoren en relevant netwerk aan partners/bedrijven en expert) (20 punten);
6. Minimaal 1 aantoonbaar referentieproject benoemd in de inschrijving op het gebied van energievoorziening of energie infrastructuur (15 punten);
7. Aantoonbare werkervaring als initiator van innovatieve oplossingen op het gebied van energievoorziening (15 punten);
8. Aantoonbare werkervaring met digitalisering en data-analyse (10 punten);
9. Aantoonbare werkervaring als senior projectmanager (10 punten);
10. Aantoonbare kennis van E-markten (5 punten).

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre jij / de door jou aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.


Functieschaal


Functieschaal 11/12.


Benodigd aantal professionals

Er wordt 1 geschikte offerte gezocht die de vraag uit de opdracht beschrijving kan invullen.


CV-eisen

Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.


Werkdagen

De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr, in overleg.


Planning

De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op woensdag 29 mei 2024, tussen 13:00 en 16:00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op maandag 27 mei 2024 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.