Projectleider omgevingsprogramma kunst en cultuur


Aanvraagnummer: 8145
Organisatie: Gemeente Hengelo
Locatie: Gemeente Hengelo
Uren per week: 24 per week
Tarief: Geen maximum
Duur van de opdracht: 9 maanden
Regio: Overijssel
Startdatum: 01-04-2025
Optie tot verlenging: 3 x 6 maanden
Sluitingsdatum: 26-03-2025 09:30

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
.fa { padding: 10px; font-size: 15px; width: 50px; text-align: center; text-decoration: none; margin: 5px 2px; }.fa:hover { opacity: 0.7; }.fa-facebook { background: #3B5998; color: white; }.fa-twitter { background: #55ACEE; color: white; }.fa-whatsapp { background: #25d366; color: white; }.fa-envelope { background: #808080; color: white; }.fa-linkedin { background: #007bb5; color: white; }.fa-instagram { background: #125688; color: white; }  


De gemeente Hengelo werkt op dit moment binnen de kaders en thema’s van de cultuurnota 2021-2026, die zal worden opgevolgd door een omgevingsprogramma. Er wordt een geactualiseerde visie met uitvoeringsprogramma voor kunst en cultuur ontwikkelt, aangepast naar de lokale en regionale stedelijke ontwikkelingen en strategische opgaven. Qua abstractieniveau zal de opdracht volstaan met een beknopte en toekomstgerichte visie op kunst en cultuur, die onderschrijft en samenvat wat elders al in diverse beleidsprogramma’s hoog over staat opgenomen. Daarnaast wordt dit geconcretiseerd in een uitvoeringsplan, door aan te geven hoe en met welke maatregelen dit wordt uitgevoerd. De geactualiseerde visie met het uitvoeringsprogramma samen vormen het Omgevingsprogramma kunst en cultuur, dat integraal wordt uitgewerkt en vastgesteld onder de Omgevingsvisie van de gemeente Hengelo.

Het omgevingsprogramma zal daarnaast bestaan uit een concreet, bijbehorend uitvoeringsplan, passend bij de huidige strategische uitgangspunten en stedelijke ontwikkelingen binnen het ruimtelijke en sociale domein van Hengelo. Daarin wordt aangegeven op welke manier Hengelo de doelen wil bereiken en wat daarbij van de diverse culturele partners gevraagd wordt. Zij zullen op diverse momenten in het proces participeren en daartoe zal een participatieplan onderdeel uitmaken van deze bestuurlijke opdracht. Het omgevingsprogramma kunst en cultuur wordt integraal uitgewerkt en vastgesteld door het college onder de Omgevingswet.
Het college vindt het belangrijk dat dit samen met de raad en met de culturele partners gebeurt. Taak van de interim adviseur is gedurende het proces alle partijen goed geïnformeerd en aangehaakt te houden, in het bijzonder de raad die in het verleden erg betrokken was bij dit beleidsterrein. Het college zal het Omgevingsprogramma kunst en cultuur (samen met de omgevingsprogramma’s Erfgoed en Evenementen) in het eerste kwartaal van 2026 vaststellen, zodat het programma kan ingaan per 1 januari 2027. Eventuele financiële consequenties komen terug in de integrale afweging in de Zomernota. 

De opdrachtnemer is projectleider en zal in opdracht van de ambtelijk opdrachtgever zowel procesmatig als inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor het tijdig opleveren van het omgevingsprogramma. Zij formeert daartoe een tijdelijke projectgroep met brede ambtelijke vertegenwoordiging vanuit de diverse domeinen waar kunst en cultuur aan raakt. Zij gaat aan de slag met een nadere vertaling van de Omgevingsvisie en de Koers 2040, in combinatie met nieuwe ideeën over hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan de toekomstige stedelijke ontwikkeling en doelen van de gemeente.

Voor de uitvoering van de bestuurlijke opdracht kan een beroep worden gedaan op de expertise van de ambtelijke organisatie (in het bijzonder beleidscluster Cultuur) in de periode sept. 2024 t/m mei 2026. De inzet van extra fte’s binnen het beleidscluster Cultuur wordt ingeschat op ongeveer 2 uur per week per beleidsmedewerker in de gehele periode (incl. de strategisch adviseur komt dat neer op 10 uur per week). Dit vraagt prioritering binnen de taken van het team, waar gezien de ambities van de gemeente al veel taken belegd zijn. Daarnaast geldt dat een extra benodigde inzet van 16 uur per week benodigd is voor de projectleiding (opdrachtnemer), die aanvullende expertise en projectmanagement vaardigheden zal moeten inbrengen om het team op de resultaten mee te nemen. Ook wordt voorzien in 16 uur voor ondersteuning voor de schrijfopdracht voor het omgevingsprogramma (pool junior strategisch adviseurs gemeente Hengelo).

Concrete resultaten:
  • Uitwerken hoe de maatschappelijke effecten worden bereikt en vertalen van de strategische agenda (Koers 2040, Talentopgave) naar concrete doelen, thema’s en aandachtsgebieden voor de inzet van kunst en cultuur.
  • Vaststellen wat in de praktijk goed werkt, waar de (cultuur)partners mee bezig zijn en waar de energie ligt en vandaaruit de focus bepalen.
  • Voorstellen doen voor een concreet en realistisch uitvoeringsprogramma kunst en cultuur voor de middellange termijn.
  • Dit is de basis voor toekomstige afspraken met (cultuur)partners. Bekijken hoe subsidies en andere ondersteuningsmaatregelen op de meest effectieve wijze kunnen worden ingezet. Dit betekent dat budgetten mogelijk worden herijkt en nieuwe allianties kunnen ontstaan en de opdrachten voor o.a. de vier kernvoorzieningen misschien aanpassing behoeven.
  • Voor het monitoren van de effecten daarvan indicatoren vaststellen en een monitoringsprogramma.
Vereisten / Knock-out criteria
  1. Akkoord procedure en inhuurvoorwaarden (oa all-in tariefstelling wat betreft reiskosten woon-werk).
    • Akkoord (0 Punten)
    • Niet akkoord (0 Punten)
  2. Bij eventuele gunning wordt er op verzoek van Opdrachtgever een VOG aangevraagd voor de kandidaat, (eventuele) kosten worden niet door Opdrachtgever vergoed.
    • Akkoord (0 Punten)
    • Niet akkoord (0 Punten)
  3. De kandidaat heeft een WO werk- en denkniveau met een universitair diploma.
    • Ja (0 Punten)
    • Nee (0 Punten)
  4. De kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met projectmanagement bij of voor een overheidsorganisatie.
    • Ja (0 Punten)
    • Nee (0 Punten)
  5. De kandidaat beschikt over aantoonbaar ervaring met opzetten van culturele programma’s voor een overheidsorganisatie
    • Ja (0 Punten)
    • Nee (0 Punten)
  6. De kandidaat beschikt over aantoonbaar ervaring met het leiden van projecten met meerdere stakeholders met soms tegengestelde belangen
    • Ja (0 Punten)
    • Nee (0 Punten)

Gunningscriteria / Wensen
  1. De kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met projectmanagement bij of voor een overheidsorganisatie.
    • Meer dan 7 jaar. (10 Punten)
    • 5 tot 7 jaar. (5 Punten)
    • Minder dan 5 jaar. (0 Punten)
  2. De kandidaat beschikt over aantoonbaar ervaring met het inhoudelijk voorbereiden en organiseren van raadsvergaderingen.
    • Ja, heeft dit zelf gedaan. (10 Punten)
    • Ja, heeft hieraan meegewerkt (5 Punten)
    • Nee, geen ervaring (0 Punten)
  3. De gesprekken vinden plaats op 27 maart tussen 10 en 12, zorg ervoor dat uw kandidaat beschikbaar is. De gesprekken zullen niet op een ander moment plaatsvinden. De gesprekken vinden plaats via Teams
    • Ja, kandidaat is op genoemde datum en tijdvak beschikbaar (1 Punten)
    • Nee, kandidaat is op genoemde datum en tijdvak niet beschikbaar (0 Punten)
  4. De kandidaat beschikt over onderstaande competenties. Dit kan worden getoetst in een persoonlijk gesprek.- kennis en gevoel voor kunst en cultuur- communicatief sterk- projectleider- prafgmatisch- werk
    • Uitstekend (30 Punten)
    • Goed (20 Punten)
    • Voldoende (10 Punten)
    • Onvoldoende (0 Punten)