Senior toezichthouder(s) agrarisch met specialisatie Natura 2000 activiteiten

Logo van omgevingsdienst brabant noord (odbn) met een gestileerde groene en blauwe cirkel met het acroniem 'odbn' in kleine letters.

Aanvraagnummer: 1333
Organisatie: Omgevingsdienst Brabant Noord
Locatie: Omgevingsdienst Brabant Noord
Uren per week: 16 per week
Tarief: Geen maximum
Regio: Noord-Brabant
Startdatum: 3-6-2024
Optie tot verlenging: 5 x 6 maanden
Sluitingsdatum: 21-05-2024 12:00

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
  


Opdrachtomschrijving

De Omgevingsdienst Brabant Noord zijn uitvoeringsexperts als het gaat om vergunningverlening, toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving. Daarnaast adviseren collega’s het openbaar bestuur en dragen zo bij aan een veilige en gezonde leefomgeving in Brabant Noord.

De ODBN zoekt een Senior toezichthouder agrarisch met specialisatie op Natura 2000 activiteiten/gebiedsbescherming (voormalige Wnb onderdeel gebiedsbescherming).

Wat ga je bij ons doen?
We vinden het belangrijk dat voor jou de uitdaging voornamelijk zit in het houden van toezicht in plaats van handhaven. Jij vindt het namelijk belangrijk om handhaving te voorkomen! In Brabant speelt veel op agrarisch beleid en onze uitvoeringspraktijk doet ertoe.

Als senior toezichthouder en handhaver bezoek je agrarische bedrijven en controleer je of ze voldoen aan de wet- en regelgeving op het vlak van natuurbescherming, milieu en veiligheid. Je neemt letterlijk een kijkje in de keuken van het bedrijf en gaat het gesprek aan met de ondernemer. Je adviseert met name over complexe (agrarische) handhaving en bijbehorende procedures op het gebied van het omgevingsrecht. Je verzorgt de administratieve afhandeling van je controle en je geeft informatie aan belanghebbenden, zoals het bevoegd gezag.

Als toezichthouder wordt tijdens inspecties mogelijk ook bevraagd over beëindigingsregelingen zoals de LBV(+).

Je werkweek is gevuld met o.a. de volgende taken :

 • Je bent vooral in het veld bezig met het houden van toezicht op omgevingsvergunningsplichtige en meldingsplichtige agrarische activiteiten;
 • Ook controleer je luchtwassers en emissiearme stalsystemen.
 • Naast je reguliere taken als (agrarisch) toezichthouder en handhaver ben je ook voor andere van toepassing zijnde wetgeving de ogen en oren voor de ODBN.

Kandidaatomschrijving

De dynamiek van het werkveld en de ontwikkelingen op juridisch gebied zijn boeiend, maar vragen ook om flexibiliteit van jou en het team. Het integrale toezicht wordt steeds belangrijker en je moet in staat zijn om innoverend, analytisch en planmatig te werken. Je hebt gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen en deinst er niet voor terug op te treden wanneer dit nodig is. Ook als je slecht nieuws moet brengen, ben je standvastig, doortastend, consequent.


Verder vragen we van je:

 • Hbo werk- en denkniveau.
 • Minimaal 3 jaar relevante ervaring als toezichthouder en/of handhaver, bij voorkeur op het gebied van de agrarische sector, Natura 2000 activiteiten en de stikstofproblematiek.
 • Ervaring met emissiearme stalsystemen is een pré.
 • Ervaring met AERIUS is een pré.
 • Ervaring met beëindigingsregelingen voor agrarische bedrijven is een pré.
 • Kennis van de wet- en regelgeving (Omgevingsverordening Noord-Brabant, Omgevingswet, e.d.).

Eisen

Werkervaring

De kandidaat heeft minimaal 3 jaar ervaring opgedaan in de afgelopen 5 jaar met de agrarische sector vanuit toezicht. Dit blijkt uit het CV.

Gunningscriteria

Weging prijsdeel: 20 %

Werkervaring agrarische sector

De kandidaat heeft werkervaring met de agrarische sector. Dit blijkt uit het CV.
 • 3-5 jaar werkervaring (10 %)
 • Meer dan 5 jaar werkervaring (15 %)
Weging: 15 %

Werkervaring toezicht

De kandidaat heeft werkervaring met toezicht. Dit blijkt uit het CV.
 • 1-3 jaar werkervaring (5 %)
 • 4-7 jaar werkervaring (10 %)
 • Meer dan 7 jaar werkervaring (15 %)
Weging: 15 %

Werkervaring overheid

De kandidaat heeft ervaring met werken bij een omgevingsdienst, waterschap of provincie. Dit blijkt uit het CV.
 • Tot 3 jaar ervaring (5 %)
 • Meer dan 3 jaar ervaring (10 %)
Weging: 10 %

Aanvullende cursussen vakgebied

De kandidaat heeft aanvullende cursussen/trainingen gedaan op het gebied van agrarische bedrijfsvoering / toezicht. Dit blijkt uit het CV.
Weging: 10 %

Aanvullende cursussen

De kandidaat heeft een opleiding of aanvullende cursussen/trainingen gedaan op het gebied van bestuursrecht en/of omgevingsrecht. Dit blijkt uit het CV.
Weging: 5 %

Interview

Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.
In de gesprekken toetsen we de eisen en gunningscriteria en de competenties; standvastig, doortastend, consequent en gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen

Weging: 25 %

Interviewplanning

De gesprekken worden in overleg ingepland. De startdatum is bij voorkeur zo snel mogelijk en stemmen we in overleg vast.