Strategisch bestuurs- en communicatieadviseur

Logo van gemeente eemsdelta met drie golvende lijnen in blauw en groen boven de rode tekst "gemeente eemsdelta.

Aanvraagnummer: 1274
Organisatie: Gemeente Eemsdelta
Locatie: Gemeente Eemsdelta
Uren per week: 36 per week
Tarief: Geen maximum
Regio: Groningen
Startdatum: 1-6-2024
Optie tot verlenging: 2 x 12 maanden
Sluitingsdatum: 22-05-2024 09:00

LET OP! Deze opdracht is gesloten


Deel deze opdracht
  


Opdrachtomschrijving

Over de gemeente Eemsdelta
Als gemeente Eemsdelta zijn wij een aantrekkelijke gemeente voor inwoners, bedrijven, bezoekers én medewerkers. In onze gemeente vind je de Waddenkust, weidse cultuurlandschappen en karakteristieke dorpen met middeleeuwse kerkjes. Maar ook dynamische havens en innovatieve bedrijvigheid. Het is een gemeente waar we nuchter zijn, naar elkaar omkijken en samen de handen uit de mouwen steken met onze vertrouwde kwaliteiten!

Ook in Eemsdelta zien we dat de samenleving in een hoog tempo verandert. Mede door de digitalisering organiseren inwoners zich gemakkelijker en sneller, maar ook de opgaven die op ons afkomen vragen om een andere manier van werken én we kunnen het niet langer alleen. We willen vooral een gemeente zijn (en blijven) die dicht bij de inwoners, ondernemers en partners staat. We willen weten wat er leeft, wat er nodig is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons gebied zich ontwikkelt en dat de leefbaarheid groot is. Eemsdelta dichtbij!

Opdrachtomschrijving
Wij hebben de ruimte voor een adviseur die invulling gaat geven aan bestuurlijke en strategische communicatie voor een drietal thema's:

1. Toekomstige Huis van Cultuur en Bestuur (20 uur) – zie bijlage voor het document ''Het verhaal over het HvCB voor Eemsdelta''.
In het centrum van Delfzijl wordt de aanpak van leegstand, de nieuwbouw voor Theater de Molenberg, de nieuwbouw voor de bibliotheek een nieuw te bouwen gemeentehuis samengebracht in een Huis van Cultuur en Bestuur aan het Molenbergplein. Bij deze opgave is er veel aandacht voor participatie & communicatie met onder andere;

 • Inwoners van de gemeente Eemsdelta
 • Gemeentelijke organisatie
 • Partners in het gebouw
 • Centrumbewoners van Delfzijl
 • Cultuursector in Eemsdelta
2. Cultuurbezoekers Duurzaamheid (8 uur) met als onderdelen:
 • Energietransitie
 • Kustontwikkeling
 • Waterbeheer en waterhuishoudkundige inrichting
 • Zeehavens
 • Landelijk Gebied (TLG en NPLG)
 • Nationale Omgevingsvisie à Provinciale Omgevingsvisie (NOVEX à POVI)

3. Openbare Orde en Veiligheid/ ondersteuning burgemeester (8 uur)
Ben jij iemand die energie krijgt van opgaven met een grote impact op de omgeving, inwoners en bestuur? Hou je ervan om mee te denken in de organisatie van projecten en ben jij niet bang voor een opdracht waarin je te maken krijgt met veel (bestuurlijke) uitdagingen? Dan is deze opdracht jou op het lijf geschreven!

In het complexe speelveld, waarin je veel gaat samenwerken met bestuurders, collega's en externe partners, is geen dag hetzelfde. We zoeken dan ook een persoon die flexibel kan zijn en praktisch is ingesteld. Je weet snel je weg te vinden in en bij de organisaties die betrokken zijn bij bovengenoemde thema's. Een ruime ervaring in een gemeentelijke organisatie komt hierbij goed van pas. Je kunt snel schakelen, overziet de grote lijnen en houdt er ook van om de handen uit de mouwen te steken.

Er gebeurt veel, het is hard werken, maar bijna altijd dankbaar werk. Je krijgt veel vrijheid en ruimte bij het uitvoeren van je werkzaamheden in een prettige sfeer, met open en directe communicatie. Je gaat samenwerken in een team met vijf andere communicatieadviseurs, twee communicatiemedewerkers en een bestuursadviseur. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het communicatieadvies binnen de bovengenoemde thema's.

Kandidaatomschrijving

 • Je hebt een HBO werk- en denkniveau en meerdere jaren relevante werkervaring
 • Je hebt ruime ervaring als strategisch communicatieadviseur in een politieke omgeving
 • Je hebt ervaring met adviseren van bestuurders en management
 • Je staat met beide benen in de Groningse klei en je hebt een nuchtere mentaliteit
 • Je kunt goed en snel schakelen tussen projecten en opdrachten
 • Je hebt een proactieve houding
 • Je bent flexibel. Dergelijke thema’s komen immers met pieken en dalen
 • Idealiter heb je ook nog ervaring met complexe nieuwbouwtrajecten

Eisen

HBO werk en denkniveau

Aantoonbaar HBO werk- en denkniveau en meerjarige relevante werkervaring

Ruime kennis en werkervaring als strategisch bestuurs- en communicatieadviseur in een politieke omgeving

Aantoonbaar ruime kennis en werkervaring als strategisch bestuurs- en communicatieadviseur in een politieke omgeving. De kandidaat heeft ervaring met het adviseren van bestuurders en management

Ruime ervaring met projectmatig en opgavegericht werken

Als strategisch adviseur een aantoonbare ruime ervaring met het werken in projecten en opgaven

Gunningscriteria

Weging prijsdeel: 15 %

Motivatiebrief

Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd. Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze motivatiebrief wordt beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.

U geeft in uw motivatiebrief aan waarom u geschikt bent voor deze opdracht. U geeft concreet aan welke ervaring u heeft als communicatieadviseur in een politieke omgeving, uw ervaring met het adviseren van bestuurders en management en uw ervaring met het werken in projecten.


Weging: 25 %

Kennis en ervaring als strategisch bestuurs- en communicatieadviseur in een politieke omgeving en ervaring met projectmatig werken

Recente en relevante kennis en een ruime ervaring als allround communicatieadviseur in een politieke omgeving en veel ervaring met het werken in projecten
Weging: 20 %

Competenties

De kandidaat dient te beschikken over uitstekende communicatievaardigheden, kan snel schakelen, kan goed samenwerken, overziet de grote lijnen, is flexibel en toont initiatief
Weging: 15 %

Interview

Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.

De kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek worden tijdens dit gesprek getoetst op de gevraagde kennis, ervaring en competenties zoals beschreven bij de opdrachtomschrijving/kandidaat omschrijving. Daarnaast wordt er beoordeeld of de kandidaat past binnen de organisatie en/of er een klik is met de kandidaat.


Weging: 25 %

Interviewplanning

De gesprekken staan gepland in week 22 (maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei 2024)