Teamuitvraag Platform Integratie

Logo van het Nederlandse Ministerie van Defensie met een blauw vak met een wit leeuwenembleem aan de linkerkant en de tekst "Ministerie van Defensie" aan de rechterkant op een witte achtergrond.

Aanvraagnummer: 14015
Contractvorm: Detachering
Organisatie: Ministerie van Defensie
Locatie: Amersfoort
Uren per week: 40 per week
Tarief: Geen maximum
Duur van de opdracht: 4 maanden
Regio: Utrecht
Startdatum: 01-09-2025
Optie tot verlenging: Mogelijk, maar nog niet bekend
Sluitingsdatum: 07-07-2025 09:00

LET OP! Reacties dienen minimaal 1 werkdag voor de sluitingsdatum binnen te zijn voor tijdige verwerking.


Inzetten bij Defensie zijn doorgaans voor langere tijd (1 tot maximaal 4 jaar). Voor deze functie moet een B- screening worden doorlopen met een gemiddelde duur van 6-8 weken.

Opdrachtbeschrijving
1. Inleiding
1.1 Organisatieomschrijving
Het JIVC draagt zorg voor de levering en instandhouding van concrete IT-producten en diensten op basis van gevalideerde behoeften en ondersteunt daarmee de totale bedrijfsvoering van Defensie en tweede gebruikers (zoals de landelijke politie). Het JIVC draagt zorg voor een tijdige innovatie van de door hem geleverde producten en diensten en zal daartoe voorstellen ontwikkelen.

1.2 Landgebonden IT (inhurende afdeling)
De missie van Landgebonden IT is het leveren, integreren en onderhouden van C4I oplossingen voor het Landoptreden. Dat is onze bijdrage aan het beschermen van wat ons dierbaar is. Hiervoor leveren wij geïntegreerde operationele oplossingen, kwaliteit en betrouwbare en voorspelbare diensten nu, en in de toekomst.

1.3 Aanleiding opdracht
In voorliggende behoefte worden diensten uitgevraagd voor de pre-series fase van de Platform Integratie (PI) van de Foxtrot oplossing voor Spiral 0 – Force Package 1 (SP0-FP1).
De huidige PI-organisatie is gecentraliseerd bij een beperkt aantal technische specialisten die verantwoordelijk zijn voor de technische uitvoering van Platform Integratie. Voor de platformintegratie geldt dat de Foxtrot I&T oplossing moet worden geïntegreerd in een groot aantal platformen (c.q. wapensystemen) die een eigen normstelling en cadans kennen van MLU/ECP. Dit vergt een gesynchroniseerde relatie van JIVC (project, programma, Land-IT), Grootmat projecten, GWS normstelling, Platform OEMs, bouwblokleveranciers en mogelijk ook third-party seriematige inbouwpartijen. Deze relaties moeten vorm worden geven vanuit een inhoudelijk uitgewerkt target operating model, processen, ECP- en/of contract insteek. Dit moet veelal per (hoofd)wapensysteem apart gebeuren vanwege de uniek samenstel van partijen, bestaande en gewenste contractuele relaties. De implementatie van Foxtrot vereist echter nauwe samenwerking met andere Defensieonderdelen en verschillende marktpartijen. Daarom is het noodzakelijk om coördinatie- en verwervingscapaciteit toe te voegen aan het technische team binnen de PI-organisatie van SP0-FP1. Daarnaast dient de technische coördinatie versterkt te worden om de integraliteit van de oplossing en de snelheid van de activiteiten te borgen.
Om deze parallelle sporen in goede banen te leiden is er een noodzaak tot het opschalen van de verwervings- en coördinatiecapaciteit binnen het FOXTROT project Spiral 0 Forcepackage 1. Hierbij is behoefte aan begeleiding van de platformintegratie werkgroepen vanuit verwervings-, coördinatie- en technisch perspectief.
Deze uitvraag bestaat uit een drietal verschillende diensten. Ten eerste moet de PI-organisatie worden opgezet en moeten de managementactiviteiten worden uitgevoerd om de PI-activiteiten te realiseren. Ten tweede moeten de activiteiten per platform (werkgroep) worden gecoördineerd, gecontroleerd en aangejaagd. Ten derde dient technische expertise te worden ingebracht ten behoeve van de coördinatie en afstemming van de engineeringsactiviteiten.

2. Inhuur team voor Platform Integratie
Landgebonden IT zoekt een partner voor het samenstellen van een Platform Integratie-team dat Landgebonden IT ondersteunt bij begeleiding van de platformintegratie werkgroepen vanuit verwervings-, coördinatie- en technisch perspectief.
Voor de teamuitvraag worden de volgende rollen gevraagd:

2.1 Deelprojectleider PI (1 FTE)
eCF: Project Manager
Schaal 14
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4
1680 uren
1 kandidaat

2.2 Product Owner (1 FTE)
eCF : Quality Assurance Manager
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4
1680 uren
1 kandidaat

2.3 Sr. Contract Manager (1 FTE)
eCF: Service Manager
Schaal 14
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4
1680 uren
1 kandidaat

2.4 Procesmanager PI (1 FTE)
eCF: Enterprise Architect
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4
1680 uren
1 kandidaat

2.5 Procesplanner PI (1 FTE)
eCF: Enterprise Architect
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4
1680 uren
1 kandidaat

2.6 Werkgroepvoorzitter (5 FTE)
eCF: Projectmanager
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4 (4 FTE in Q3 en 1 FTE in Q4)
8400 uren (1680 * 5)
5 kandidaten

2.7 Projectmanagement Ondersteuner (5 FTE)
eCF: Business Analyst
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4 (4 FTE in Q3 en 1 FTE in Q4)
8400 uren (1680 * 5)
5 kandidaten

2.8 Techlead PI (5 FTE)
eCF: Systems Architect
Schaal 13
Minimaal 36 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4 (4 FTE in Q3 en 1 FTE in Q4)
8400 uren (1680 * 5)
5 kandidaten

2.9 Systems Engineer (1,5 FTE)
eCF: Business Analyst
Schaal 13
Minimum 36 en 18 uur per week
Gewenste startdatum: Q3-Q4 ( 1 FTE in Q3 en 0,5 FTE in Q4)
2520 (1 * 1680 en 1 * 840) uren
2 kandidaten
CV-indiening

Per kandidaat mag het CV maximaal twee (2) pagina’s lang zijn. Het lettertype voor de beschrijvingen is Verdana 9. Beschrijvingen die het maximum aantal pagina’s overschrijden, worden niet meegenomen in de beoordeling.

3. Functieomschrijving/werkzaamheden
3.1. Functieomschrijving
Voor deze aanvraag zijn wij op zoek naar de rollen met de volgende taken en verantwoordelijkheden:

3.1.1 Deelprojectleider PI (1 FTE)
De projectleider Platform Integratie (PI) coördineert, stuurt en bewaakt het PI-proces voor de platformwerkgroepen. Daarnaast bewaakt de projectleider PI de integrale aanpak van verwervingsactiviteiten van de ECPs over de verschillende platformen. Tevens treedt de projectleider PI op als adviseur voor de PL SP0-FP1 op het gebied en inrichting van PI.

  •   Het coördineren en bewaken van het PI proces over de werkgroepen in scope van SP0.
  • het bewaken van de gekozen programma brede sourcing- en verwervingsstrategie in de context van platform integratie en de samenwerking met (externe) commerciële partijen.
  • het actief bewaken van de integraliteit van de werkstromen binnen FOXTROT Spiral 0 op het raakvlak tussen PI en Verwerving.
  • het adviseren van de werkgroepen op het gebied van verwerving, inclusief het programma van eisen.
  • het onderkennen van (aanvullende) behoeftes op het gebied van PI in samenspraak met de PM / plv PM Spiral 0.
  • het coördineren en afstemmen met diverse belanghebbende binnen Defensie zoals de JIVC organisatie, CLAS, COMMIT, inkoop en de materieellogistieke- en onderhoud organisaties. De projectleider Platform Integratie coördineert ook met diverse belanghebbende buiten Defensie zoals leveranciers en/of buitenlandse counterparts.
  • het rapporteren over de voortgang op het gebied van product, tijd en geld van het configuratieproces, inclusief het toevoegen van appreciaties. Hieronder valt ook de verslaglegging in
  • het kader van (financiële) verantwoording en herleidbaarheid.
  • De projectleider PI draagt daarnaast de specifieke verantwoordelijkheid voor de configuratiewijzigingen op het gebied van platformintegratie. Hier vallen de volgende werkzaamheden onder:
  • inhoudelijk aansturen van werkgroepen op het gebied van de verwerving van configuratiewijzigingen
    (ECPs);
    o adviseren op het gebied van procesinrichting op de gehele keten van platformintegratie;
    o ondersteunen bij de inrichting van seriematige platformintegratie.

3.1.2 Product Owner (1 FTE)

De UX specialist (User Acceptance en validatie) is verantwoordelijk voor het bewaken en vertegenwoordigen van de belangen van de eindgebruiker binnen het platformintegratieproces. Momenteel is dit proces sterk technisch en mechanisch ingericht, met beperkte aandacht voor de functionele en gebruiksvriendelijke aspecten. Het doel is om de gebruikerservaring centraal te stellen en te zorgen voor een integratieproces dat niet alleen technisch robuust is, maar ook wenselijk, intuïtief en effectief voor de eindgebruiker.

De UX specialist heeft de volgende verantwoordelijkheden:

  • Vertegenwoordiging van de eindgebruiker door gebruikersbehoeften te bewaken en zorgen dat deze worden geïntegreerd in de technische ontwikkelingen van het platform.
  • Beoordelen en testen of oplossingen daadwerkelijk voldoen aan de gestelde functionele eisen en de behoeften van de gebruiker.
  • Definiëren, opstellen en prioriteren van requirements met acceptatiecriteria op basis van gebruikerscontext om een gebruiksvriendelijk platform te realiseren.
  • Actief samenwerken met zowel eindgebruikers als interne stakeholders (werkgroepen en normstellers) om feedback te verzamelen en iteratieve verbeteringen door te voeren.
  • In samenwerking met business analisten, ontwerpers en ontwikkelaars zorgen voor een intuïtieve en efficiënte gebruikerservaring.

3.1.3 Sr. Contractmanager (1 FTE)

De Contract Manager is verantwoordelijk voor het beheren van de contracten en overeenkomsten die nodig zijn om de PI diensten in scope van Spiral 0 te ondersteunen. De taken van de Contract Manager omvatten:

  • Ondersteunen bij de analyse fase werkgroepen door het uitvoeren van een Contract Legacy Analyse;
  • Het adviseren van inkopers en werkgroepen met betrekking tot de mogelijkheden binnen configuratiecontracten
  • Coördinatie bij het opstellen, onderhandelen en beheren van service-level agreements (SLA's), operational-level agreements (OLA's) en andere contracten om ervoor te zorgen dat de diensten voldoen aan de verwachtingen van de stakeholders.
  • Het controleren en monitoren van de nakoming van contractuele verplichtingen door leveranciers, om ervoor te zorgen dat de diensten voldoen aan de vereisten van de organisatie.
  • Het bewaken van de voortgang en resultaten van de contractuitvoering, inclusief het identificeren van risico's en kansen voor verbetering.
  • Het rapporteren over de status van de contracten aan de stakeholders, inclusief het verstrekken van informatie over de prestaties, de capaciteit en de beschikbaarheid.
  • Het ondersteunen van de teams en afdelingen bij het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen over de contractuitvoering.
  • Het zorgen voor een consistente en efficiënte manier van werken door het ontwikkelen en onderhouden van standaarden, processen en procedures voor contractmanagement.
  • Het identificeren van verbeterpunten in de huidige contracten en processen, en het voorstellen van aanpassingen om deze te optimaliseren

3.1.4 Procesmanager PI (1 FTE)

De Proces manager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de Platform Integratie  (bedrijfs)processen en -systemen in scope van Spiral 0, met als doel om de efficiëntie en effectiviteit van de  PI organisatie te verbeteren. 

De taken van de Proces manager omvatten:

  • Binnen de huidige proces methodologie het PI proces verder uitwerken. Transparantie in het proces is cruciaal;
  • Het analyseren en optimaliseren van PI processen inclusief het identificeren van bottlenecks en verbeterpunten.
  • Het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsprocessen en -systemen, inclusief het definiëren van requirements en het opstellen van functionele specificaties.
  • Het coördineren van de activiteiten van de verschillende werkgroepen en stakeholders om ervoor te zorgen dat de processen consistent en geïntegreerd zijn met de organisatiebrede strategie.
  • Het bewaken van de voortgang en resultaten van de implementatie van nieuwe processen en -systemen, inclusief het identificeren van risico's en kansen voor verbetering.
  • Het rapporteren over de status van de processen aan de stakeholders, inclusief het verstrekken van informatie over de voortgang, de consistentie met de organisatiedoelstellingen en de efficiëntie.
  • Het zorgen voor een consistente en efficiënte manier van werken door het ontwikkelen en onderhouden van standaarden, processen en procedures, in overeenstemming met de organisatiebrede strategie.
  • Overdragen van de processen aan de staande lijnorganisatie.

3.1.5 Procesplanner PI (1 FTE)
De Planner PI is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de middellange en langetermijnplannen en strategische roadmap voor de platformen in scope van Spiral 0. De Planner werkt nauw
samen met de projectleiders, werkgroepen en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat de integrale
planningen effectief en efficiënt worden ontwikkeld en geïmplementeerd. De taken van de Planner omvatten:

  • Het opstellen en bewaken van een integrale planning van alle PI activiteiten in afstemming met interne en externe stakeholders;
  • Het ontwikkelen van middellange-en lange termijnplannen en roadmap voor de implementatie van nieuwe technologieën en innovaties, inclusief het identificeren van mogelijke risico's en kansen.
  • Implementeren van best practices en templates binnen de werkgroepen om een integrale planning mogelijk te maken.
  • Het coördineren van de activiteiten van de verschillende werkgroepen en stakeholders om ervoor te zorgen dat de planning consistent en geïntegreerd zijn met de organisatiebrede strategie.
  • Het bewaken van de voortgang en resultaten van de implementatie van de langetermijnplannen, inclusief het identificeren van risico's en kansen voor verbetering.
  • Het rapporteren over de status van de planning aan de interne en externe stakeholders, inclusief het verstrekken van informatie over de voortgang, de consistentie met de organisatiedoelstellingen en de technische haalbaarheid.
  • Het ondersteunen van de projectleiders en werkgroepen bij het opstellen van projectplannen, begrotingen en andere documenten, door te adviseren over de planning en tijdslijnen.

3.1.6 Werkgroepvoorzitter (5 FTE)
De werkgroepvoorzitter platform integratie (PI) draagt zorg voor een juiste, volledige en actuele opzet en uitvoering van het configuratiewijzigingsproces (ECP) van de platformen in scope van Spiral 0. In dit proces vallen onder andere:

  • het sturen, coördineren en najagen van alle PI activiteiten van de werkgroep betreffende het specifieke platform.
  • het bewaken van de integraliteit van de werkzaamheden van de betreffende werkgroep binnen de gehele FOXTROT-solution context
  • het samenstellen van het verwervingsdossier, inclusief het bewaken van de kwaliteit van de PoR/PvE's en de interactie met de markt;
  • het ontwikkelen van en opstellen van de juiste formats ondersteunend aan het specifieke proces. Hieronder valt ook het doen van voorstellen ter verbetering van het proces;
  • het afstemmen van en ophalen van de benodigde input voor ECP traject en vertalen naar advies- en besluitvormingsdocumenten binnen de diverse gremia;
  • inrichten en opzetten van werkgroepen met vertegenwoordiging van alle relevant interne en externe Foxtrot stakeholders, waaronder het WSO domein en binnen JIVC;
  • het maken van de planningen en het aanjagen van het ECP proces;
  • het bewaken van de sourcing- en verwervingsstrategie in de context van platform integratie en de samenwerking met (externe) commerciële partijen. Hieronder valt ook de afstemming met het programma FOXTROT voor ATB van de FOXTROT solutions;
  • het rapporteren over de voortgang op het gebied van product, tijd en geld van het configuratieproces, inclusief het toevoegen van appreciaties. Hieronder valt ook de verslaglegging in het kader van (financiële) verantwoording en herleidbaarheid.
  • het tijdig signaleren (in samenwerking met normstellers en deelprojectleiders) van verschuivingen met impact op planning en deze in samenspraak voorvertalen naar scenarioanalyse ter besluitvorming;

3.1.7 Projectmanagement Ondersteuner (5 FTE)
De Business Analyst met een PMO-rol is verantwoordelijk voor het ondersteunen en coördineren van het configuratiewijzigingsproces (ECP) van de platformen in scope van Spiral 0. De taken van de Business Analyst omvatten:
• Het aanjagen en ondersteunen van de PI activiteiten binnen de platformwerkgroepen door contact
te houden met interne en externe stakeholders.
• Het opzetten en onderhouden van een projectmanagementstructuur, inclusief projectplanning,
risicomanagement en kwaliteitszorg.
• Het coördineren van de activiteiten van de verschillende werkgroepen en stakeholders, om ervoor
te zorgen dat het ECP-proces soepel verloopt.
• Het bewaken van de voortgang en resultaten van het project, inclusief het identificeren van risico's
en kansen voor verbetering.
• Het rapporteren over de status van het project aan de stakeholders, inclusief het verstrekken van
informatie over voortgang, budget en kwaliteit.
• Het ondersteunen van de projectleiders en werkgroepen bij het opstellen van projectplannen,
begrotingen en andere documenten.
• Het zorgen voor een consistente en efficiënte manier van werken door het ontwikkelen en
onderhouden van standaarden, processen en procedures.
• Het identificeren van verbeterpunten in de huidige processen en systemen, en het voorstellen van
aanpassingen om deze te optimaliseren.

3.1.8 Techlead PI (5 FTE)
De Techlead Platformintegratie is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van project gerelateerde activiteiten op het gebied van platform/wapensysteem integratie van tactische C4I systemen in de betreffende werkgroep. Deze werkzaamheden zullen primair plaatsvinden gedurende het configuratiewijzigingsproces (ECP). In dit proces is de Techlead Platformintegratie het centrale aanspreekpunt voor mobile engineers en architecten en bewaakt de technische input in het configuratiewijzigingsproces. Naast het adviseren en beantwoorden van C4I- en platformintegratie vraagstukken kan de Techlead Platformintegratie ook worden gevraagd om advies op het gebied van instandhouding van de C4I en van materiaallogistiek ketens.
De werkzaamheden van de Techlead Platformintegratie zijn onder andere:
• het afstemmen van en ophalen van de benodigde technische input voor het ECP traject en vertalen naar verschillende inbouw en integratieopties;
• begeleiden van het specificatieproces tijdens de (voor)studiefase, het uitwerken van de functionele- en technische eisen, het detailleren van productalternatieven en bijdrage leveren aan het Programma van Eisen;
• samenstellen platformintegratieconcepten en het opstellen van C4I configuratietekeningen;
• bewaken van de technische uitvoering van geplande producten/systeemdelen;
• bewaken dat de vastgestelde normen en procedures voor kwaliteitszorg, milieu en
configuratiebeheer consistent worden gehanteerd en meegenomen worden in de planvorming;
• het ontwikkelen van en opstellen van de juiste formats ondersteunend aan het technische
integratieproces. Hieronder valt ook het doen van voorstellen ter verbetering van het proces;
• periodiek rapporteren aan de verschillende dossierhouders binnen de projectorganisatie op het
gebied van platformintegratie.

3.1.9 Systems Engineer (1,5 FTE)

Deze rol gaat specifiek over de system engineer (ook wel requirement engineer). Als onderdeel van het

Platform Integratieproces zullen er diensten bij marktpartijen verworven moeten worden. Gelet de schaal van

de opgave is het cruciaal dat het (technische) Programma van Eisen (PvE) eenduidig en integraal wordt

vastgesteld. Hiervoor moet een system enginering proces worden ingericht om vervolgens de eisen over alle

platformen te kunnen vaststellen.

De werkzaamheden zijn verdeeld over meerdere (deel)projectteamleden met eigen werkzaamheden. De

algemene werkzaamheden betreffen:

Inrichten:

  • Het project Foxtrot SP0-FP1 dienst als eerste Foxtrot project de PI activiteiten in te richten, op een dusdanige wijze dat ook vervolgprojecten van dezelfde processen gebruik kunnen maken. (processchema's, templates, governance structuur opstellen en verbeteren)
  • Vaststellen scope Platform integratiewerkzaamheden en verdeling over partijen (behoeftestelling, cPVE, (markt)consultatie)
  • Opstellen plan van aanpak Seriematige platform integratie
  • Coördineren en verwerven:
  • Verwerven van ECP (opstellen cPVE (techniek/Logistiek/(management)proces, verwervingsdossier ondersteuning) 
  • Coördineren en monitoren van de technische engineering van ECP-uitvoering (door o.a. platform OEM)
  • Technische ondersteuning:
  • Verificatie / kwalificatie van het ontwerp voortkomend uit engineering ECP (reviews)
  • Coördineren van -Verificatie / kwalificatie dossier inclusief verificatie-, validatie- en user acceptance, beproevingenplannen
  • Ondersteuning (ECP-)verwervingsproces vanuit inhoudelijk perspectief (gunningscriteria, compliance, etc.)


Reageer nu op deze opdracht!

(Bijna) evenveel verdienen vanuit Detachering?!