Fraud Blocker ZZP of Detachering | de Publieke Partner | ZZP opdrachten - de Publieke Partner

ZZP of Detachering, wat past bij jou?

Bij de Publieke Partner kun je kiezen uit verschillende vormen van tussenkomst. Hieronder leggen we kort uit wat elke optie inhoudt en wat er mogelijk is:

ZZP

Werken als zelfstandige zonder personeel betekent volledige vrijheid en verantwoordelijkheid. Je regelt zelf je belastingen en verzekeringen, terwijl wij je helpen aan opdrachten in de publieke sector.

Detachering

Een unieke constructie waarbij je formeel geen zelfstandige bent, maar wel werkt alsof je freelancer bent. Wij nemen de administratieve lasten uit handen, zodat jij je kunt focussen op je opdracht.

Verschillen ZZP of Detachering

Onder de tabel staat een verdere uitleg over wat ieder onderdeel inhoudt en zich tot elkaar verhoudt. 

Deze tabel is het beste te lezen via de computer.

Klik op de onderwerpen voor meer informatie tussen ZZP of Detachering

Fee

Bij de Publieke Partner rekenen we een fee voor onze dienstverlening, afhankelijk van de gekozen constructie:

  • ZZP: De fee bedraagt 10% van het uurtarief. Als ZZP’er factureer je niet rechtstreeks aan de opdrachtgever, maar aan ons. Wij hanteren een kassiersfunctie, wat betekent dat wij de betaling innen bij de opdrachtgever en vervolgens aan jou uitbetalen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde en betrouwbare betalingsstructuur.

  • Detachering: De fee bedraagt 14% van het uurtarief. Dit percentage is hoger vanwege de administratieve werkzaamheden die wij uit handen nemen, zoals loonadministratie en afdrachten aan de Belastingdienst.

De meeste opdrachtgevers hanteren een betaaltermijn van 30 dagen. Indien een opdrachtgever een kortere betaaltermijn hanteert, wordt deze uiteraard ook aangehouden, waardoor je sneller uitbetaald kunt worden.

Nieuw als freelancer?
Als je net start of nog geen eigen administratie wilt bijhouden, is detachering een laagdrempelige keuze. Je hoeft geen facturen te versturen of een boekhouding bij te houden, omdat je werkt via opting-in. Dit betekent dat wij je loonstrook verzorgen en de afdrachten regelen richting de Belastingdienst.

Opdrachtvrijheid

Bij de Publieke Partner heb je bij beide constructies volledige opdrachtvrijheid, zowel als ZZP’er als bij Detachering.

  • ZZP: Je gaat een contract aan voor de opdracht en geeft, samen met de opdrachtgever, vorm aan de uitvoering op basis van de opdrachtomschrijving. Je hebt volledige vrijheid in de manier waarop je de opdracht invult, zolang dit binnen de gemaakte afspraken valt.

  • Detachering: Je komt voor de duur van de opdracht bij ons in dienst, maar de opdracht wordt uitgevoerd zoals deze is uitgezet door de opdrachtgever. Dit betekent dat je binnen de gestelde kaders werkt, maar zonder verdere verplichtingen buiten de opdracht om.

Wij begrijpen dat niet elke opdracht je volledige beschikbaarheid vraagt. Daarom hanteren wij geen concurrentiebeding. Dit betekent dat je tijdens de uitvoering van je opdracht ook voor andere opdrachtgevers kunt werken, zolang dit binnen de afspraken met je opdrachtgever past.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek is een fiscale regeling van de Belastingdienst waar ondernemers gebruik van kunnen maken, mits ze voldoen aan het urencriterium. Dit criterium stelt dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar moet besteden aan je onderneming. Dit komt neer op gemiddeld 24 uur per week, mits je het hele jaar doorwerkt zonder vakanties of ziekte.

Ondernemersaftrek en de dienstverleningsvormen

Ongeacht of je werkt als ZZP’er of via Detachering, is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan het urencriterium.

  • ZZP: Wanneer je als zelfstandige werkt, tellen al je gewerkte uren mee, inclusief acquisitie, administratie en reistijd. Dit maakt het aannemelijker dat je het urencriterium behaalt.
  • Detachering: Wanneer je via detachering werkt, ben je formeel in loondienst en tellen deze uren niet mee voor het urencriterium. Dit betekent dat je naast je opdracht nog voldoende uren als ondernemer moet maken om aanspraak te kunnen blijven maken op de ondernemersaftrek.

Hoe zit het met het urencriterium en de ondernemersaftrek?

Dit is een persoonsgebonden vraag en vereist een berekening op basis van jouw specifieke situatie. Hieronder enkele scenario’s:

1️⃣ Opdracht via Detachering van ≤ 16 uur per week (12 maanden)

  • Je werkt daarnaast minimaal 24 uur per week als ZZP’er.
  • In dit geval haal je waarschijnlijk het urencriterium en behoud je recht op ondernemersaftrek.

2️⃣ Opdracht via Detachering van > 16 uur per week, maar korte looptijd (bijv. 3 maanden)

  • Als je de overige maanden fulltime als ZZP’er werkt, kun je mogelijk alsnog het urencriterium halen.
  • Dit vereist een eigen berekening van je gewerkte uren per jaar.

3️⃣ Fulltime opdracht via Detachering (40 uur per week, 12 maanden)

  • Je haalt het urencriterium niet, omdat deze uren niet meetellen als ondernemersuren.
  • Dit betekent dat je géén gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek.

Detachering en zakelijke kosten

Bij werken via detachering worden je inkomsten bruto/netto uitgekeerd als loon, waardoor zakelijke kosten niet aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je zakelijke uitgaven vanuit je privé-inkomen moet betalen.

Heb je echter een zakelijke buffer opgebouwd, dan kun je tijdens een opdracht via detachering alsnog zakelijke kosten blijven dekken. Dit kan handig zijn als je na een opdracht weer als ZZP’er verdergaat en je fiscale voordelen wilt behouden.

Wat betekent dit voor jou?

De impact op je belastingvoordeel hangt af van je persoonlijke situatie. Als je regelmatig afwisselt tussen ZZP en detachering, is het belangrijk om een financiële buffer te hebben en te berekenen hoe je jouw ondernemersuren op peil houdt.

🔹 Ons advies: Bespreek je situatie met je boekhouder, fiscalist of financieel adviseur om te bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Loondienst

Bij de Publieke Partner werk je als ZZP’er of via Detachering, maar in beide gevallen ben je niet in traditionele loondienst. Hieronder leggen we de verschillen uit:

  • ZZP: Als zelfstandige ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingafdrachten en verzekeringen. Je factureert via De Publieke Partner en ontvangt je inkomsten zonder looninhoudingen.

  • Detachering: Je werkt via een opting-in constructie, waarbij je loon ontvangt zonder dat je een volwaardig dienstverband hebt. Dit betekent dat wij de loonbelasting afdragen, maar er geen werknemerspremies (zoals WW en WIA) worden ingehouden.

Wat betekent opting-in voor jou?

  • Je ontvangt je inkomsten via loonbetaling, maar zonder inhouding van werknemerspremies.
  • Je hoeft geen facturen te sturen, wij regelen de financiële afhandeling en de afdrachten richting de Belastingdienst.
  • Je blijft vrij om naast deze opdracht als ZZP'er te werken zonder concurrentiebeding.

Belangrijk om te weten

  • Omdat je via opting-in werkt, bouw je geen werknemersverzekeringen op (zoals WW of WIA). Deze kan je zelf dekken met een AOV.
  • Je bent niet verplicht om een pensioenregeling af te sluiten, dit is iets wat je zelf kunt regelen als ondernemer.
  • Je betaalt loonbelasting over je inkomsten, maar hebt verder geen administratieve lasten zoals btw-aangiftes.

Deze constructie geeft je de vrijheid om flexibel opdrachten uit te voeren, zonder de verplichtingen van een traditioneel dienstverband.

Afdracht loonheffing

Bij de Publieke Partner werk je als ZZP’er of via Detachering, en in beide gevallen is de manier waarop loonheffing wordt afgedragen verschillend.

  • ZZP: Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van belastingen. Je ontvangt je inkomsten exclusief belastingen en moet zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je zelf zorg draagt voor:

    • De inkomstenbelasting (gebaseerd op je winst uit onderneming).
    • De btw-aangifte (afhankelijk van je werkzaamheden en btw-plicht).
    • Eventuele ondernemersaftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling, indien je voldoet aan het urencriterium.
  • Detachering: Wanneer je via opting-in werkt, wordt de loonheffing automatisch door De Publieke Partner afgedragen aan de Belastingdienst. Dit betekent:

    • Je ontvangt een netto-uitbetaling, waarbij de loonbelasting al is ingehouden.
    • Je hoeft geen btw-aangifte te doen over dit inkomen.
    • Je ontvangt een jaaropgave, waarmee je eenvoudig je aangifte inkomstenbelasting kunt doen.

Belangrijk om te weten

  • Bij ZZP kan je door slimme fiscale aftrekposten vaak een deel van je belastingen terugkrijgen.
  • Bij Detachering betaal je direct loonbelasting zonder aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek.
  • Werk je combinaties van ZZP en Detachering, dan kan dit invloed hebben op je belastingtarief en is het goed om vooraf te bekijken wat de impact hiervan is op je netto-inkomen.

🔹 Ons advies: Overleg met je boekhouder of financieel adviseur om te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van fiscale voordelen en niet voor verrassingen komt te staan bij je belastingaangifte.

Bijdrage ZvW

De Zorgverzekeringswet (ZVW) verplicht iedereen in Nederland om bij te dragen aan de kosten van de zorgverzekering. Hoe deze bijdrage wordt betaald, verschilt per constructie:

  • ZZP: Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Dit betekent:

    • Je betaalt deze bijdrage via je aangifte inkomstenbelasting.
    • De Belastingdienst berekent de hoogte van je ZVW-bijdrage op basis van je winst uit onderneming.
    • Dit bedrag wordt niet automatisch ingehouden en moet je dus zelf reserveren en afdragen.
  • Detachering: Wanneer je via opting-in werkt, wordt de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW automatisch door De Publieke Partner ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Dit betekent:

    • Je ontvangt een netto-uitbetaling, waarbij de ZVW-bijdrage al is verwerkt.
    • Je hoeft hierover geen aparte betaling te doen via je inkomstenbelasting.

Belangrijk om te weten

  • De ZVW-bijdrage is géén ziektekostenpremie. Je betaalt deze bijdrage naast de premie voor je zorgverzekering.
  • Werk je deels als ZZP’er en deels via Detachering, dan betaal je over je ZZP-inkomsten apart een ZVW-bijdrage via je belastingaangifte.

🔹 Ons advies: Controleer jaarlijks hoeveel je moet afdragen en houd hier rekening mee bij het reserveren van je inkomsten, vooral als je als ZZP’er werkt.

Loonstrook

Wanneer je via De Publieke Partner werkt, hangt het af van je gekozen constructie of je een loonstrook ontvangt en hoe je inzicht krijgt in je inkomsten.

  • ZZP: Als zelfstandige ontvang je geen loonstrook, omdat je niet in loondienst bent. In plaats daarvan:

    • Factureer je aan De Publieke Partner (wij fungeren als kassier en factureren de opdrachtgever).
    • Ontvang je je inkomsten exclusief belastingen en ben je zelf verantwoordelijk voor belastingafdrachten.
    • Heb je geen vast overzicht zoals een loonstrook, maar kun je via je administratie en bankafschriften je verdiensten bijhouden.
  • Detachering: Werk je via opting-in, dan ontvang je wel een loonstrook. Dit betekent:

    • Je loonstrook toont je bruto- en netto-inkomen, inclusief ingehouden loonheffing en ZVW-bijdrage.
    • Je hoeft geen facturen te versturen, omdat wij de afhandeling met de opdrachtgever regelen.
    • Je ontvangt aan het einde van het jaar een jaaropgave, waarmee je eenvoudig je belastingaangifte kunt doen.

Belangrijk om te weten

  • Een loonstrook bij Detachering is niet hetzelfde als bij een reguliere loondienst, omdat er geen premies voor werknemersverzekeringen (zoals WW en WIA) worden ingehouden.
  • Werk je deels als ZZP’er en deels via Detachering, dan heb je zowel facturen als loonstroken om je inkomsten bij te houden voor je belastingaangifte.

🔹 Ons advies: Zorg ervoor dat je je inkomsten goed bijhoudt, vooral als je zowel via ZZP als Detachering werkt. Dit helpt bij een correcte belastingaangifte en financieel inzicht.

Meer weten? Klik hier
Fee

Bij de Publieke Partner rekenen we een fee voor onze dienstverlening, afhankelijk van de gekozen constructie:

  • ZZP: De fee bedraagt 10% van het uurtarief. Als ZZP’er factureer je niet rechtstreeks aan de opdrachtgever, maar aan ons. Wij hanteren een kassiersfunctie, wat betekent dat wij de betaling innen bij de opdrachtgever en vervolgens aan jou uitbetalen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde en betrouwbare betalingsstructuur.

  • Detachering: De fee bedraagt 14% van het uurtarief. Dit percentage is hoger vanwege de administratieve werkzaamheden die wij uit handen nemen, zoals loonadministratie en afdrachten aan de Belastingdienst.

De meeste opdrachtgevers hanteren een betaaltermijn van 30 dagen. Indien een opdrachtgever een kortere betaaltermijn hanteert, wordt deze uiteraard ook aangehouden, waardoor je sneller uitbetaald kunt worden.

Nieuw als freelancer?
Als je net start of nog geen eigen administratie wilt bijhouden, is detachering een laagdrempelige keuze. Je hoeft geen facturen te versturen of een boekhouding bij te houden, omdat je werkt via opting-in. Dit betekent dat wij je loonstrook verzorgen en de afdrachten regelen richting de Belastingdienst.

Opdrachtvrijheid

Bij de Publieke Partner heb je bij beide constructies volledige opdrachtvrijheid, zowel als ZZP’er als bij Detachering.

  • ZZP: Je gaat een contract aan voor de opdracht en geeft, samen met de opdrachtgever, vorm aan de uitvoering op basis van de opdrachtomschrijving. Je hebt volledige vrijheid in de manier waarop je de opdracht invult, zolang dit binnen de gemaakte afspraken valt.

  • Detachering: Je komt voor de duur van de opdracht bij ons in dienst, maar de opdracht wordt uitgevoerd zoals deze is uitgezet door de opdrachtgever. Dit betekent dat je binnen de gestelde kaders werkt, maar zonder verdere verplichtingen buiten de opdracht om.

Wij begrijpen dat niet elke opdracht je volledige beschikbaarheid vraagt. Daarom hanteren wij geen concurrentiebeding. Dit betekent dat je tijdens de uitvoering van je opdracht ook voor andere opdrachtgevers kunt werken, zolang dit binnen de afspraken met je opdrachtgever past.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek is een fiscale regeling van de Belastingdienst waar ondernemers gebruik van kunnen maken, mits ze voldoen aan het urencriterium. Dit criterium stelt dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar moet besteden aan je onderneming. Dit komt neer op gemiddeld 24 uur per week, mits je het hele jaar doorwerkt zonder vakanties of ziekte.

Ondernemersaftrek en de dienstverleningsvormen

Ongeacht of je werkt als ZZP’er of via Detachering, is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan het urencriterium.

  • ZZP: Wanneer je als zelfstandige werkt, tellen al je gewerkte uren mee, inclusief acquisitie, administratie en reistijd. Dit maakt het aannemelijker dat je het urencriterium behaalt.
  • Detachering: Wanneer je via detachering werkt, ben je formeel in loondienst en tellen deze uren niet mee voor het urencriterium. Dit betekent dat je naast je opdracht nog voldoende uren als ondernemer moet maken om aanspraak te kunnen blijven maken op de ondernemersaftrek.

Hoe zit het met het urencriterium en de ondernemersaftrek?

Dit is een persoonsgebonden vraag en vereist een berekening op basis van jouw specifieke situatie. Hieronder enkele scenario’s:

1️⃣ Opdracht via Detachering van ≤ 16 uur per week (12 maanden)

  • Je werkt daarnaast minimaal 24 uur per week als ZZP’er.
  • In dit geval haal je waarschijnlijk het urencriterium en behoud je recht op ondernemersaftrek.

2️⃣ Opdracht via Detachering van > 16 uur per week, maar korte looptijd (bijv. 3 maanden)

  • Als je de overige maanden fulltime als ZZP’er werkt, kun je mogelijk alsnog het urencriterium halen.
  • Dit vereist een eigen berekening van je gewerkte uren per jaar.

3️⃣ Fulltime opdracht via Detachering (40 uur per week, 12 maanden)

  • Je haalt het urencriterium niet, omdat deze uren niet meetellen als ondernemersuren.
  • Dit betekent dat je géén gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek.

Detachering en zakelijke kosten

Bij werken via detachering worden je inkomsten bruto/netto uitgekeerd als loon, waardoor zakelijke kosten niet aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je zakelijke uitgaven vanuit je privé-inkomen moet betalen.

Heb je echter een zakelijke buffer opgebouwd, dan kun je tijdens een opdracht via detachering alsnog zakelijke kosten blijven dekken. Dit kan handig zijn als je na een opdracht weer als ZZP’er verdergaat en je fiscale voordelen wilt behouden.

Wat betekent dit voor jou?

De impact op je belastingvoordeel hangt af van je persoonlijke situatie. Als je regelmatig afwisselt tussen ZZP en detachering, is het belangrijk om een financiële buffer te hebben en te berekenen hoe je jouw ondernemersuren op peil houdt.

🔹 Ons advies: Bespreek je situatie met je boekhouder, fiscalist of financieel adviseur om te bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Loondienst

Bij de Publieke Partner werk je als ZZP’er of via Detachering, maar in beide gevallen ben je niet in traditionele loondienst. Hieronder leggen we de verschillen uit:

  • ZZP: Als zelfstandige ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingafdrachten en verzekeringen. Je factureert via De Publieke Partner en ontvangt je inkomsten zonder looninhoudingen.

  • Detachering: Je werkt via een opting-in constructie, waarbij je loon ontvangt zonder dat je een volwaardig dienstverband hebt. Dit betekent dat wij de loonbelasting afdragen, maar er geen werknemerspremies (zoals WW en WIA) worden ingehouden.

Wat betekent opting-in voor jou?

  • Je ontvangt je inkomsten via loonbetaling, maar zonder inhouding van werknemerspremies.
  • Je hoeft geen facturen te sturen, wij regelen de financiële afhandeling en de afdrachten richting de Belastingdienst.
  • Je blijft vrij om naast deze opdracht als ZZP'er te werken zonder concurrentiebeding.

Belangrijk om te weten

  • Omdat je via opting-in werkt, bouw je geen werknemersverzekeringen op (zoals WW of WIA). Deze kan je zelf dekken met een AOV.
  • Je bent niet verplicht om een pensioenregeling af te sluiten, dit is iets wat je zelf kunt regelen als ondernemer.
  • Je betaalt loonbelasting over je inkomsten, maar hebt verder geen administratieve lasten zoals btw-aangiftes.

Deze constructie geeft je de vrijheid om flexibel opdrachten uit te voeren, zonder de verplichtingen van een traditioneel dienstverband.

Afdracht loonheffing

Bij de Publieke Partner werk je als ZZP’er of via Detachering, en in beide gevallen is de manier waarop loonheffing wordt afgedragen verschillend.

  • ZZP: Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van belastingen. Je ontvangt je inkomsten exclusief belastingen en moet zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je zelf zorg draagt voor:

    • De inkomstenbelasting (gebaseerd op je winst uit onderneming).
    • De btw-aangifte (afhankelijk van je werkzaamheden en btw-plicht).
    • Eventuele ondernemersaftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling, indien je voldoet aan het urencriterium.
  • Detachering: Wanneer je via opting-in werkt, wordt de loonheffing automatisch door De Publieke Partner afgedragen aan de Belastingdienst. Dit betekent:

    • Je ontvangt een netto-uitbetaling, waarbij de loonbelasting al is ingehouden.
    • Je hoeft geen btw-aangifte te doen over dit inkomen.
    • Je ontvangt een jaaropgave, waarmee je eenvoudig je aangifte inkomstenbelasting kunt doen.

Belangrijk om te weten

  • Bij ZZP kan je door slimme fiscale aftrekposten vaak een deel van je belastingen terugkrijgen.
  • Bij Detachering betaal je direct loonbelasting zonder aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek.
  • Werk je combinaties van ZZP en Detachering, dan kan dit invloed hebben op je belastingtarief en is het goed om vooraf te bekijken wat de impact hiervan is op je netto-inkomen.

🔹 Ons advies: Overleg met je boekhouder of financieel adviseur om te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van fiscale voordelen en niet voor verrassingen komt te staan bij je belastingaangifte.

Bijdrage ZvW

De Zorgverzekeringswet (ZVW) verplicht iedereen in Nederland om bij te dragen aan de kosten van de zorgverzekering. Hoe deze bijdrage wordt betaald, verschilt per constructie:

  • ZZP: Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Dit betekent:

    • Je betaalt deze bijdrage via je aangifte inkomstenbelasting.
    • De Belastingdienst berekent de hoogte van je ZVW-bijdrage op basis van je winst uit onderneming.
    • Dit bedrag wordt niet automatisch ingehouden en moet je dus zelf reserveren en afdragen.
  • Detachering: Wanneer je via opting-in werkt, wordt de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW automatisch door De Publieke Partner ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Dit betekent:

    • Je ontvangt een netto-uitbetaling, waarbij de ZVW-bijdrage al is verwerkt.
    • Je hoeft hierover geen aparte betaling te doen via je inkomstenbelasting.

Belangrijk om te weten

  • De ZVW-bijdrage is géén ziektekostenpremie. Je betaalt deze bijdrage naast de premie voor je zorgverzekering.
  • Werk je deels als ZZP’er en deels via Detachering, dan betaal je over je ZZP-inkomsten apart een ZVW-bijdrage via je belastingaangifte.

🔹 Ons advies: Controleer jaarlijks hoeveel je moet afdragen en houd hier rekening mee bij het reserveren van je inkomsten, vooral als je als ZZP’er werkt.

Loonstrook

Wanneer je via De Publieke Partner werkt, hangt het af van je gekozen constructie of je een loonstrook ontvangt en hoe je inzicht krijgt in je inkomsten.

  • ZZP: Als zelfstandige ontvang je geen loonstrook, omdat je niet in loondienst bent. In plaats daarvan:

    • Factureer je aan De Publieke Partner (wij fungeren als kassier en factureren de opdrachtgever).
    • Ontvang je je inkomsten exclusief belastingen en ben je zelf verantwoordelijk voor belastingafdrachten.
    • Heb je geen vast overzicht zoals een loonstrook, maar kun je via je administratie en bankafschriften je verdiensten bijhouden.
  • Detachering: Werk je via opting-in, dan ontvang je wel een loonstrook. Dit betekent:

    • Je loonstrook toont je bruto- en netto-inkomen, inclusief ingehouden loonheffing en ZVW-bijdrage.
    • Je hoeft geen facturen te versturen, omdat wij de afhandeling met de opdrachtgever regelen.
    • Je ontvangt aan het einde van het jaar een jaaropgave, waarmee je eenvoudig je belastingaangifte kunt doen.

Belangrijk om te weten

  • Een loonstrook bij Detachering is niet hetzelfde als bij een reguliere loondienst, omdat er geen premies voor werknemersverzekeringen (zoals WW en WIA) worden ingehouden.
  • Werk je deels als ZZP’er en deels via Detachering, dan heb je zowel facturen als loonstroken om je inkomsten bij te houden voor je belastingaangifte.

🔹 Ons advies: Zorg ervoor dat je je inkomsten goed bijhoudt, vooral als je zowel via ZZP als Detachering werkt. Dit helpt bij een correcte belastingaangifte en financieel inzicht.

Bereken hier jouw ZZP of Detachering vergoeding

Met onderstaande calculator kan je eenvoudig en snel jouw netto vergoeding bereken voor de werkzaamheden!

90
40
170
32
1
40

Bruto vergoeding

([uurtarief]*[hours]*4.33)*0.90
ZZP
([uurtarief]*[hours]*4.33)*0.86
Detachering
( Math.min([brutovergoeding] * 12, 38441) * 0.3582 + Math.max(0, Math.min([brutovergoeding] * 12 - 38441, 76817 - 38441)) * 0.3748 + Math.max(0, ([brutovergoeding] * 12 - 76817)) * 0.495 ) / 12
Loonheffing
(Math.min(([brutovergoeding]*12), 75864)* 0.0526) / 12
Bijdrage ZvW
[brutovergoeding]-[loonheffing]-[bijdragezvw]
Netto*

*Deze berekening is ter indicatie er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

FAQ - ZZP of Detachering

Wat is werken als ZZP’er?

Antwoord: Als ZZP’er werk je zelfstandig zonder loondienstverband.

Uitleg:
Werken als ZZP’er betekent dat je als zelfstandige opdrachten uitvoert zonder een werkgever. Je bepaalt zelf:

  • Welke opdrachten je aanneemt.
  • Hoe je je werk uitvoert.
  • Je uurtarief en voorwaarden.

de Publieke Partner werkt voornamelijk met aanbestedingen, waarbij de kaders vaak al zijn vastgelegd voor ZZP'ers. Dit betekent dat je binnen de gestelde voorwaarden van de opdracht werkt, maar nog steeds volledige vrijheid hebt in hoe je de opdracht uitvoert. Je factureert via de Publieke Partner, die de betaling van de opdrachtgever int en aan jou uitbetaalt.

Wat is werken vanuit Detachering?

Antwoord: Je werkt via een detacheringsconstructie en ontvangt loon.

Uitleg:
Bij Detachering werk je via een bemiddelaar of detacheerder, die jou bij een opdrachtgever plaatst. Je ontvangt loon en hoeft zelf geen facturen te versturen. Administratieve en fiscale verplichtingen worden grotendeels voor je geregeld.

Bij de Publieke Partner betekent dit dat:

  • Je geen eigen onderneming hoeft te hebben.
  • de Publieke Partner de loonheffing en ZVW-bijdrage inhoudt en afdraagt.
  • Je wordt uitbetaald op basis van door de opdrachtgever geaccordeerde uren.

Dit biedt flexibiliteit zonder de lasten van ondernemerschap, terwijl je alsnog aan uitdagende opdrachten bij de overheid kunt werken.

Wat zijn de ZZP voordelen?

Antwoord: Als ZZP’er heb je meer vrijheid en fiscale voordelen zoals ondernemersaftrek.

Uitleg:
Werken als ZZP’er betekent dat je zelfstandig werkt en zelf bepaalt welke opdrachten je aanneemt, hoe je je werk uitvoert en tegen welk tarief. Daarnaast heb je als ondernemer fiscale voordelen, zoals:

  • Ondernemersaftrek, mits je voldoet aan het urencriterium.
  • MKB-winstvrijstelling, waardoor een deel van je winst belastingvrij blijft.
  • Vrijheid in opdrachtkeuze, je kunt meerdere opdrachtgevers hebben.
  • Eigen tariefbepaling, je onderhandelt zelf over je vergoeding.

Wel moet je rekening houden met administratieve verplichtingen, zoals belastingaangiftes en het opbouwen van een financiële buffer voor periodes zonder opdrachten.

Wat zijn de Detachering voordelen?

Antwoord: Minder administratie en loonbetaling zonder facturatie.

Uitleg:
Werken via Detachering betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over administratie en belastingafdrachten. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Geen administratieve lasten, wij regelen de afhandeling met de opdrachtgever en de loonafdrachten.
  • Loonbetaling zonder facturatie, je ontvangt je inkomsten via de Publieke Partner, zonder zelf facturen te hoeven versturen of btw-aangifte te doen.
  • Geen ondernemersrisico, je hoeft geen eigen onderneming te hebben om opdrachten te kunnen uitvoeren.
  • Toegankelijk voor starters, je kunt direct starten zonder je te verdiepen in boekhouding en belastingzaken.

Belangrijk: je wordt uitbetaald op basis van de door de opdrachtgever geaccordeerde uren. Er is geen vast salaris, maar een flexibele inkomstenstroom afhankelijk van je gewerkte uren.

Hoe werkt facturatie bij de Publieke Partner?

Antwoord: Je factureert ons, wij de opdrachtgever.

Uitleg:
Als ZZP’er factureer je niet rechtstreeks aan de opdrachtgever, maar aan de Publieke Partner. Wij innen de betaling en keren deze aan jou uit. Dit heet de kassiersfunctie en zorgt voor een gestroomlijnde en betrouwbare betalingsstructuur.

Bij Detachering hoef je helemaal geen facturen te sturen. Je ontvangt loon op basis van de door de opdrachtgever geaccordeerde uren, en wij regelen de belastingafdrachten.

Wanneer word ik uitbetaald?

Antwoord: Na goedkeuring van de door jou gewerkten uren bij de opdrachtgever.

Uitleg:
Bij ZZP en Detachering verloopt de uitbetaling via de Publieke Partner. De opdrachtgever moet eerst jouw gewerkte uren goedkeuren.

  • De meeste opdrachtgevers hanteren een betaaltermijn van 30 dagen, maar als deze korter is, wordt die termijn aangehouden.
  • Als ZZP’er factureer je de Publieke Partner, waarna wij de betaling innen en aan jou uitbetalen.
  • Bij Detachering ontvang je loon op basis van de door de opdrachtgever geaccordeerde uren, zonder dat je zelf facturen hoeft te sturen.

Wil je sneller uitbetaald worden? Bespreek dan de mogelijkheden met ons.

Kan ik meerdere opdrachten aannemen?

Antwoord: Ja, er is geen beperking.

Uitleg:
Bij zowel ZZP als Detachering heb je volledige opdrachtvrijheid en kun je meerdere opdrachten tegelijkertijd uitvoeren.

  • ZZP: Je bepaalt zelf hoeveel opdrachten je aanneemt bij andere opdrachtgevers, zolang je de gemaakte afspraken met opdrachtgevers nakomt.
  • Detachering: Er is geen concurrentiebeding, wat betekent dat je naast je opdracht via de Publieke Partner ook voor andere opdrachtgevers mag werken, zolang dit past binnen de opdrachtvoorwaarden.

Dit geeft je maximale flexibiliteit om je eigen werkplanning en inkomsten te optimaliseren.

Moet ik een zakelijke rekening?

Antwoord: Nee, maar het is aan te raden.

Uitleg:
Als ZZP’er ben je niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te hebben, maar het is wel handig. Hiermee houd je je privé- en zakelijke financiën gescheiden, wat je administratie overzichtelijker maakt.

Bij Detachering ontvang je loon zoals bij een reguliere baan. Dit kan gewoon op je privérekening worden gestort.

Voor ZZP’ers kan een zakelijke rekening helpen bij belastingaangiftes en professionaliteit naar opdrachtgevers toe.

Heb ik een boekhouder nodig?

Antwoord: Niet verplicht, maar vaak handig.

Uitleg:
Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie, btw-aangiftes en belastingaangifte. Een boekhouder kan je helpen om dit efficiënt en foutloos te doen, maar het is niet verplicht.

Bij Detachering is een boekhouder meestal niet nodig, omdat je loon ontvangt en de Publieke Partner de belastingafdrachten regelt.

Voor ZZP’ers geldt: als je weinig ervaring hebt met administratie, kan een boekhouder je helpen om fiscale voordelen optimaal te benutten en fouten te voorkomen.

Wanneer moet ik btw afdragen?

Antwoord: Alleen als je werkt als ZZP’er.

Uitleg:
Bij ZZP ben je ondernemer voor de Belastingdienst en moet je btw berekenen en afdragen over je facturen, tenzij je onder de Kleineondernemersregeling (KOR) valt.

Bij Detachering hoef je geen btw-aangifte te doen, omdat je via de Publieke Partner loon ontvangt en geen ondernemer bent voor deze inkomsten.

Het is belangrijk om als ZZP’er btw apart te reserveren en per kwartaal aangifte te doen.

Wanneer krijg ik een jaaropgave?

Antwoord: Alleen bij Detachering.

Uitleg:
Als je via Detachering werkt, ontvang je aan het begin van het nieuwe jaar een jaaropgave van de Publieke Partner. Hierop staat je totale inkomen en de ingehouden loonheffing en ZVW-bijdrage, wat je nodig hebt voor je belastingaangifte.

Als ZZP’er ontvang je geen jaaropgave. Je moet zelf je inkomsten bijhouden en op basis daarvan je belastingaangifte doen.

Bouw ik pensioen op?

Antwoord: Nee, dit regel je zelf.

Uitleg:
Bij zowel ZZP als Detachering wordt er geen pensioen opgebouwd. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioenopbouw.

Veel freelancers kiezen ervoor om zelf een pensioenrekening of lijfrenteverzekering af te sluiten, zodat ze later voldoende financiële zekerheid hebben.

Wil je advies over pensioenopbouw? Overleg met een financieel adviseur om een passende oplossing te vinden.