Aanvraagnummer: 3247
Organisatie: Gemeente Eemsdelta
Locatie: Gemeente Eemsdelta
Uren per week: 16 per week
Tarief: โฌ100 per uur
Regio: Groningen
Startdatum: 16-09-2024
Optie tot verlenging: 2 x 12 maanden
Sluitingsdatum: 02-09-2024 08:00
Deel deze opdracht
Opdrachtomschrijving
Context van de functie
De gemeente Eemsdelta kiest ervoor om wijk- en dorpsgericht te werken op plekken waar een grote sociale opgave ligt. Bijvoorbeeld als gevolg van de versterkingsopgave, maar ook door een stapeling aan (sociaal) maatschappelijke opgaven. Er wordt gekeken naar wat er nodig is in een wijk of dorp om de leefbaarheid te behouden, te herstellen of een impuls te geven.
In onze aanpak gaan we uit van de kracht van de samenleving en sluiten we aan bij bestaande netwerken of zoeken we naar nieuwe vormen van samenwerking tussen inwoners en professionals. Samen wordt een plan gemaakt voor de wijk of het dorp. Door te werken aan een goede sociale verbindingen en eigenaarschap van bewoners, werken we aan meer gezonde jaren van zoveel mogelijk inwoners. De kwartiermaker sociale wijk- en dorpsvernieuwing speelt hierin een belangrijke aanjagende en faciliterende rol.
Opwierde
In Opwierde is de versterking volop in gang. Een deel van de wijk (Opwierde Zuid) is al grotendeels gesloopt en nieuw gebouwd. Hier heeft het opbouwwerk de inwoners, die inmiddels zijn teruggekeerd in hun woningen, begeleid om de sociale cohesie te herstellen en op te bouwen, mee te denken in de inrichting van de openbare ruimte en te reflecteren op het verleden middels een uitgebreide evaluatie. Dit heeft geleid tot een mooie samenwerking en herstel van vertrouwen. Lerend van deze ervaring willen we breder in de wijk aan dit thema werken.
Aan de andere kant van de wijk, vindt namelijk momenteel ook een grote versterkingsopgave plaats. Dit geldt voor zowel huur- als particuliere woningen. Ook zijn hier drie plekken met wisselwoningen. In deze wijk zijn een aantal maatschappelijke vragen die aandacht behoeven: hoge aantal senioren met twee verhuisbewegingen in het vooruitzicht; druk op de sociale samenhang; veiligheid en overlast door onder andere leegstand en huisvesting van arbeidsmigranten; kinderen die opgroeien in een omgeving die onderhevig is aan continue verandering.
Wat ga je doen
Als kwartiermaker verbreedt je de in gang gezette beweging in Opwierde Zuid naar de gehele wijk. Een belangrijk aspect hierin is het ophalen van de behoefte van inwoners over het leven in hun wijk gedurende het versterkingsproces. Daarin heb je specifiek aandacht voor de jeugd, in de wetenschap dat zowel hun woning als hun school versterkt is of wordt. Ook ouderen in de versterking is een thema, dit verken je en de eventuele vragen maak je concreet. In de eerste fase is, naast het ophalen van behoeftes en thema's, het organiseren en faciliteren van samenwerking een belangrijk onderdeel van je rol. Jij bent hierin een verbindende schakel.
De kwartiermaker:
- Is in staat om aansluiting te vinden bij veel diverse bewoners in de wijk als uitgangspunt voor verbinding en samenwerking;
- Signaleert vragen uit de wijk en gaat daar proactief mee aan de slag;
- Sluit aan bij het wijkteam en verrijkt deze samenwerking met andere inwoners en professionals;
- Sluit aan bij de in gang gezette initiatieven en verrijkt en verbreedt deze, daar waar mogelijk;
- Verbindt de verschillende sociale projecten in de wijk;
- Sluit aan bij en zoekt actief naar kansen die ontstaan vanuit de nieuwbouw van twee grote zorggebouwen in de wijk (projecten vanuit het Groninger Zorg Akkoord). Wederkerigheid is hierin een belangrijk onderwerp.
- Heeft aandacht voor de mogelijkheden voor ontmoeting in de wijk, inventariseert de behoefte en geeft advies;
- Weet verbinding te maken met de thema's/ opgaves binnen het cluster Mens & Maatschappij;
- Weet gemeentelijke opgaves buiten het cluster op de juiste plek te agenderen, zodat integrale samenwerking tot stand komt;
- Werkt vanuit een lerende aanpak waar evaluatie en monitoring onderdeel van zijn. Door te volgen wat wel en niet werkt in de wijk ontstaat een aanpak die aansluit bij de opgaven in Opwierde;
- Is zich bewust van sociale dynamieken en is in staat om langdurige relaties op te bouwen op basis van vertrouwen en met bewustzijn van de eigen (tijdelijke) rol hierin;
- Geeft advies over samenwerken in een logisch, samenhangend netwerk voor nu en naar de toekomst;
- Maakt zichzelf uiteindelijk 'overbodig' door de verbindingen te verankeren.
Kandidaatomschrijving
- Relevante afgeronde HBO opleiding;
- Kennis en ervaring binnen het sociale domein op het gebied van leefbaarheid en sociale cohesie;
- Kennis en ervaring met samenwerken in wijken en dorpen;
- Ervaring met project- of programmamanagement;
- Ervaring met verandermanagement en verandercommunicatie;
- Communicatief vaardig, creatief en oplossingsgericht;
- Enthousiasme en energie en weet dit ook over te brengen op anderen;
- Initiatiefrijk en in staat om aan te sturen op het gezamenlijk belang.
Eisen
Gunningscriteria
Motivatiebrief
Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd met portfolio. Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. De motivatiebrief en portfolio worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.
U geeft in uw motivatiebrief aan waarom u geschikt bent voor deze opdracht. U geeft concreet aan welke ervaring u heeft als kwartiermaker in vergelijkbare opgaven.
Werkervaring met interactie met verschillende belanghebbenden
Recente en relevante werkervaring kwartiermaker
Interview
Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. De kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek worden tijdens dit gesprek getoetst op de gevraagde kennis, ervaring en competenties zoals beschreven bij de opdrachtomschrijving/kandidaat omschrijving. Daarnaast wordt er beoordeeld of de kandidaat past binnen de organisatie en/of er een klik is met de kandidaat.